Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Universiteit van Amsterdam vierde op maandag 9 januari haar 385ste Dies Natalis (geboortedag). Belangrijk onderdeel van de Diesviering was het afscheid van prof. dr. Dymph van den Boom als rector magnificus van de UvA en de overdracht van het rectoraat aan prof. dr. Karen Maex. In de voordrachten van zowel Van den Boom als Maex stond de toekomst van de universiteit centraal.
Dies
Karen Maex achter het spreekgestoelte. Foto: Monique Kooijmans
Dies
Dymph van den Boom krijgt de koninklijke onderscheiding opgespeld door minister Bussemaker. Foto: Monique Kooijmans

In haar afscheidsrede ging Van den Boom in op de uitdagingen die de universiteit te wachten staan in de 21ste eeuw en de gevolgen die dat heeft voor onderwijs en onderzoek. Om die het hoofd te bieden, zullen gedurfde keuzes gemaakt moeten worden. Van den Boom presenteerde een aantal opties die tot dergelijke keuzes zouden kunnen leiden. Maar is de moderne universiteit in staat om te veranderen?

Vervolgens was het woord aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die Van den Boom toesprak. Uit handen van de minister ontving Van den Boom vervolgens een koninklijke onderscheiding.

Na de officiële overdracht van het rectoraat hield Maex haar inaugurele rede als rector magnificus. In deze Diesrede, getiteld The Unconventional Future, bediscussieerde zij de positie van de universiteit in de wereld van morgen. Is de wetenschap voldoende toegerust op de toekomst of loopt het academische systeem tegen zijn eigen grenzen aan? In antwoord op deze vragen stelde Maex 3 kwesties aan de orde: de herpositionering van onderzoek en onderwijs, de gevolgen voor de strategie in  onderzoek en de grenzen van het huidige academische systeem. Daarbij stond ze in het bijzonder stil bij onze opdracht als universiteit en ons bestaansrecht, en – in dat perspectief – de autonomie van de wetenschap.

Dies
James Hathaway krijgt de kappa omgehangen. Foto: Monique Kooijmans
Dies
Peter van Rooijen met de kappa. Foto: Monique Kooijmans

Eredoctoraten

Na de Diesrede volgde de uitreiking van de eredoctoraten aan expert in het internationaal vluchtelingenrecht James Hathaway, cultuursocioloog Michèle Lamont en aidsbestrijder Peter van Rooijen. Hathaway ontving het eredoctoraat voor zijn originele en invloedrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het internationale vluchtelingenrecht en de toepassing daarvan in de praktijk.

Dies
Michèle Lamont spreekt haar dankwoord uit na het ontvangen van het eredoctoraat. Foto: Monique Kooijmans

Lamont werd onderscheiden vanwege haar bijdrage aan de sociale wetenschap, met name de cultuursociologie, en haar verbindende rol tussen de Amerikaanse en de Europese sociale wetenschappen. Peter van Rooijen, tot slot, kreeg het bijzondere eerbewijs vanwege zijn verdiensten bij de nationale en internationale bestrijding van aids en zijn inzet voor een betere internationale gezondheidszorg.

Bekijk hieronder de 3 eredoctoratenfilmpjes.

Goed docentschap

Tot slot was het woord aan UvA-student Henriëtte Hoogervorst namens de organisatie van de Docent van het Jaar Prijs. Onder de titel Hart voor onderwijs stelde zij goed docentschap en de waardering voor docenten centraal.

Lustrum

De Dies Natalis vormde de aftrap van de lustrumviering in 2017, het jaar waarin de UvA 385 jaar bestaat. Het thema van het 77ste lustrum is Inspiring Generations, wat verwijst naar het heden, het verleden én de toekomst van de universiteit.