1 april 2025
Het lab is ondergebracht bij het Law for Health and Life van de UvA en wordt geleid door Anniek de Ruijter (gezondheidsrecht) en Julia van Weert (gezondheidscommunicatie). 'We zijn trots om deze samenwerking te leiden tussen recht, communicatiewetenschap, AI, gezondheidszorg en maatschappelijke betrokkenheid', zegt de Ruijter. 'Met dit lab willen we zorgen dat rechtvaardigheid in de toepassing van AI in de zorg een kernwaarde vormt.'
Van Weert benadrukt het belang van juridische richtlijnen: 'Om AI te creëren die echt ten goede komt aan alle groepen in de samenleving, en vooral aan de meest kwetsbaren, is juridische duidelijkheid, inclusief ontwerp, goede communicatie en vertrouwen nodig. Dit lab biedt ons de kans om uiteenlopende perspectieven te verenigen rond één gedeeld doel: rechtvaardige zorg.'
Het team omvat onderzoekers uit verschillende disciplines, waaronder: data science, ethiek, psychologie en gezondheidszorg. Partners zijn onder meer het Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit (VU), Universiteit Utrecht (en het ELSA Lab AI for Low Literacy), Radboud Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en maatschappelijke organisaties zoals Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN) Stichting MIND, Ben Sajet Centrum, Vilans, Koninklijke Auris, Centre for Urban Mental Health, Amsterdam AI en GGD Amsterdam, evenals private partners, zoals ITSLanguage, Syntho en Studio OOK.
AI kan de gezondheidszorg verbeteren, maar het risico bestaat ook dat bestaande ongelijkheden groter worden. AI-systemen die getraind zijn met beperkte datasets zouden kunnen minder goed presteren voor diverse bevolkingsgroepen.
Het ELSA Lab brengt deze problemen in kaart en ontwikkelt oplossingen voor een inclusieve digitale gezondheidsinfrastructuur. Hierbij wordt rekening gehouden met bestaande regelgeving, zoals de AVG, en worden richtlijnen opgesteld om AI eerlijker te maken.
Een belangrijk onderdeel is transparantie in AI-ontwikkeling. Databases moeten representatief zijn, en AI-technologieën toegankelijk en begrijpelijk voor zorgverleners en patiënten.