Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoe helpen darmbacteriën onze gezondheid en wat als taal niet alleen beschrijft wat we doen? Hierover gaat het onderzoek van respectievelijk microbioloog Mink Sieders en taalwetenschapper Rosa Zaaijer. Beide UvA-promovendi treden toe tot de ‘Faces of Science’. In die rol gaan ze laten zien hoe hun leven als beginnende wetenschapper eruit ziet.

In totaal heeft de KNAW twaalf jonge onderzoekers geselecteerd als nieuwe ‘faces of sciences’. De Faces of Science geven een inkijkje in hun onderzoek en het leven als jonge wetenschapper. Via blogs, video’s en presentaties delen ze hun ontdekkingen, fascinaties en uitdagingen. Zo maken ze wetenschap toegankelijk en laten ze zien hoe veelzijdig en inspirerend de wetenschap is.

Mink Sieders (Swammerdam Institute for Life Sciences)

Onze darmen zitten vol met bacteriën. In het laboratorium bestuderen we deze bacteriën vaak onder kunstmatige, streng gecontroleerde omstandigheden, die niet altijd goed overeenkomen met de situatie in je lichaam. Daarom ontwikkelt Sieders modellen die de natuurlijke omstandigheden in je darmen beter nabootsen. Deze modellen geven nauwkeuriger inzicht in hoe bacteriën met elkaar communiceren, onze gezondheid beïnvloeden en bijdragen aan ziekten.

Rosa Zaaijer

Rosa Zaaijer (Amsterdam Center for Language and Communication)

Mensen zijn de hele dag bezig – fietsen, werken, sporten, zingen, lachen: noem maar op! Voor al die handelingen hebben we woorden. Maar wat als taal niet alleen beschrijft wat we doen, maar ook helpt bij het leren van nieuwe bewegingen of handelingen? Rosa onderzoekt de wisselwerking tussen taal en actie, en hoe woorden onze hersenen ondersteunen bij nieuwe vaardigheden.