7 november 2024
De kennis- en onderwijsinstellingen dragen bij door hun kennis, expertise en menskracht in te zetten voor de programmering. Naast de Universiteit van Amsterdam zijn de kennispartners; AMS Institute, ROC van Amsterdam/Flevoland, Hout- en Meubileringscollege, Mediacollege Amsterdam, Young Impact, Vrije Universiteit, en de Hogeschool van Amsterdam. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij zo’n 150.000 studenten in de grootste studentenstad van Nederland en zorgen zij voor de talentontwikkeling en een leefbare toekomst van Amsterdam.
In de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Amsterdam zijn de activiteiten opgenomen die tijdens het jubileumjaar plaats gaan vinden. Zo presenteert de UvA de Amsterdam Time Machine (ATM), een project van het Cultural Data & AI Lab van de Faculteit Geesteswetenschappen.
ATM is een open onderzoeksinfrastructuur over de geschiedenis van Amsterdam. Gebruikers zullen uiteindelijk terug in de tijd kunnen reizen en door de stad navigeren op het niveau van buurten, straten en huizen.
Onder leiding van de UvA wordt samengewerkt met partners uit het veld van onderzoek, erfgoed, de creatieve industrie en met maatschappelijke organisaties. Het doel is alle digitale historische data van de stad en haar inwoners met elkaar te verbinden en te koppelen aan historische kaarten en 3D modellen.
Understanding the past to help shape the future
Daarnaast wil de ATM bijdragen aan het versterken van burgerparticipatie bij de toekomstige inrichting van de stad onder het motto ‘Understanding the past to help shape the future’.
Van 12 tot en met 21 juni 2025 zal de UvA ook diverse activiteiten organiseren tijdens de Toekomst Tiendaagse. Daarin staat een visie op de toekomst van Amsterdam centraal en worden ideeën voor een duurzame en innovatieve stad gedeeld met het publiek.
In januari 2025 volgt er een publiekspresentatie waar de instellingen hun ideeën en bijdragen presenteren voor de stad, met vertegenwoordigers van het College van B&W, studenten, docenten en betrokken onderzoekers. Ook is er het hele jaar ruimte voor nieuwe en intensievere samenwerkingen en uitbreiding van de initiatieven.
Neem voor vragen over de UvA bijdrage aan het jubileumjaar contact op via: congres@uva.nl.