20 november 2024
‘Oxford Handbooks zijn een soort van wetenschappelijke bijbels. Ze geven weer waar we staan met onze wetenschappelijke kennis, en welke vragen de komende jaren beantwoord moeten worden’, stelt De Lange.
Nederland staat bekend om zijn stabiele politiek, maar in de afgelopen vijftig jaar zagen we flinke veranderingenPoliticoloog Sarah de Lange
In het Oxford Handbook of Dutch Politics bespreekt elk hoofdstuk wat er door de jaren heen in beleid en politieke verhoudingen is veranderd en welke factoren deze ontwikkelingen verklaren. ’Nederland staat bekend om zijn stabiele en overleggerichte politiek, het bekende poldermodel. Maar in de afgelopen vijftig jaar hebben we flinke veranderingen gezien’, licht De Lange toe.
Door verschuivingen in bevolkingssamenstelling, economie en cultuur zijn oude tegenstellingen vervaagd, en zien we nieuwe scheidslijnen die politieke houdingen en stemgedrag beïnvloeden. Zoals scheidslijnen op basis van etniciteit, opleidingsniveau, locatie en gender. Ook veranderde nieuwe technologie het media- en informatielandschap ingrijpend. Iets waar politici én burgers meer moeten leren omgaan.
Dit alles heeft invloed gehad op zaken als het Nederlandse partijsysteem en coalitievorming en de relaties tussen uitvoerende en wetgevende macht. Het handboek biedt inzichten in deze veranderingen binnen een politiek systeem dat ooit bekend stond als hét voorbeeld van een consensus- of pacificatiedemocratie.
Het boek is samengesteld door Sarah de Lange (UvA), Tom Louwerse (ULeiden), Paul ’t Hart (UUtrecht), en Carolien van Ham (RadboudU) en met medewerking van politicologen uit heel Nederland. Van de UvA droegen onder andere Armèn Hakhverdian, Daphne van der Pas, Eelco Harteveld, Franca van Hooren, Giedo Jansen, Henk van der Kolk, Liza Mügge, Matthijs Rooduijn, Paul de Beer, Tom van der Meer, Wouter van der Brug en Zahra Runderkamp bij.