Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Zes onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan ervaring opdoen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO/ZonMw. Zij zullen zich bezig houden met onderwerpen als agressieve leverkanker, machine learning en technische tradities.

Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. De laureaten vertrekken voor de maximaal toegestane 24 maanden naar Zwitserland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Frankrijk.

UvA en Amsterdam UMC laureaten

  • Dr. Arnoud Arps (Mediastudies): Wie is de eigenaar van immaterieel erfgoed uit een gedeeld koloniaal verleden? Food media, Nederlands-Indië en postkoloniale solidariteit
    In hedendaagse food media uit Indonesië en de Nederlands-Indische diaspora worden gedeelde koloniale eetgewoonten betwist, toegeëigend en ingezet als vorm van culturele dekolonisatie. Dit project beargumenteert op vergelijkende wijze waarom juist het ontwrichtende koloniale verleden van Indonesië een vruchtbare bodem is voor de vorming van postkoloniale solidariteit tussen verschillende culturen. 
     
  • Dr. Alicia Furumaya (Amsterdam UMC /Geneeskunde): Beter begrip van ongevoeligheid voor behandeling bij agressieve leverkanker
    Om agressieve leverkanker beter te begrijpen en de behandeling te verbeteren, wordt tumorweefsel van agressieve tumoren (verergerd ondanks een operatie of chemotherapie) bestudeerd. Verschillende technieken worden gebruikt, waaronder analyse van eiwitten en genen, en het bestuderen van de cellen die de kanker vormen en het gebied rondom de kanker.  
     
  • Ryan van Mastrigt  (Natuurkunde): Machine Learning om Zelf-Vouwen te Controleren
    Zelf-vouwen – een ketting die zichzelf opvouwt tot een vorm – is de voorkeursfabricatiemethode van de natuur. Dit is echter moeilijk te controleren in modelsystemen. De onderzoeker wil machine learning gebruiken om dit zelf-vouwen te controleren en zo nieuwe materialen te creëren op microscopisch niveau. 
     
  • Dr. Matteo Mazzanti (Natuurkunde)Next-Generation Ionenvallen: Schaalbare Micro-Penning Val Roosters voor Quantumcomputing en Simulaties
    Het project beoogt het gebruik van microgefabriceerde Penning-vallen als een nieuw platform om de schaalbaarheidsuitdagingen aan te pakken waarmee huidige quantumcomputersystemen op basis van gevangen ionen worden geconfronteerd, en presenteert een innovatieve benadering voor de vooruitgang van de kwantuminformatiewetenschap.
     
  • Dr. Eva Meeus (Scheikunde): Medicijnen activeren met behulp van shuttle-katalyse
    Om kankerbehandelingen met minder bijwerkingen te realiseren ga ik onderzoek doen naar een nieuwe synthesemethode gebaseerd op shuttle-katalyse om medicijnen lokaal te activeren. Met behulp van deze synthesemethode kunnen inactieve medicijnen worden omgezet in werkzame medicijnen tegen kanker. Het lokaal uitvoeren van deze omzetting in kankercellen zal bijwerkingen helpen voorkomen.
     
  • Dr. Loes Opgenhaffen (Archeologie): Werk in uitvoering. Een reconstructie van de organisatie van de bouwplaats in Archaïsch Satricum (ca. 600-480 v.Chr.) in 3D
    Dit onderzoek richt zich op technische tradities van zowel antieke bouwers in Centraal Italië als moderne archeologen. Een innovatieve geïntegreerde methode met onder andere 3D visualisatie werpt nieuw licht op de organisatie en sociale interactie tussen verschillende ambachtslieden op de bouwplaats.