Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met ingang van 26 augustus 2024 is drs. Jolande Sap door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de UvA. De benoeming is voor een periode van vier jaar. Zij volgt Marise Voskens op, die de rol acht jaar lang heeft vervuld.
Foto: Gregor Servais

De Raad van Toezicht is erg verheugd over de benoeming. Met Jolande Sap (1963) krijgt de raad een voorzitter met ruime ervaring als bestuurder en toezichthouder. Zij is onder meer kwartiermaker en voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat het kabinet adviseert over de maatschappelijke gevolgen van pandemieën en de aanpak hiervan, zoals corona. Ook is zij lid van het bestuur van de Nederlandse Emissieautoriteit, commissaris bij KPN en Renewi en lid van het bestuur van non-profitorganisatie Impact Economy Foundation.

Duurzaamheid loopt als een rode draad door de loopbaan van Sap. Zo was ze bestuurder van het Nationaal Groenfonds en toezichthouder bij Fairfood. Van 2010 tot en met 2012 was zij partijleider en fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Eerder werkte zij onder meer bij de Emancipatieraad, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en adviesbureau LEEFtijd. Jolande Sap studeerde Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en was assistent in opleiding en toegevoegd onderzoeker aan de UvA.