Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wat hebben Nataša Rakić, Han van der Maas, Calluna Euving, Nataša Brouwer-Zupančič, Frans Oort en Arne Janssen met elkaar gemeen? Alle zes ontvingen zij een UvA Erepenning voor hun bijzondere verdiensten voor de universiteit. Rector magnificus Peter-Paul Verbeek reikte de penningen op vrijdag 14 juni aan hen uit tijdens de jaarlijkse Penningendag.
V.l.n.r. Peter-Paul Verbeek, Calluna Euving, Han van der Maas, Nataša Rakić, Jan Lintsen, Nataša Brouwer-Zupančič, Arne Janssen, Edith Hooge en Frans Oort (foto: Sophie Reijnen)
V.l.n.r. Peter-Paul Verbeek, Calluna Euving, Han van der Maas, Nataša Rakić, Jan Lintsen, Nataša Brouwer-Zupančič, Arne Janssen, Edith Hooge en Frans Oort (foto's: Sophie Reijnen)

‘De laureaten zijn alle zes mensen die zich onvermoeibaar, met veel passie voor hun werk, hebben ingezet voor de UvA’, vertelt Verbeek. ‘Hun initiatieven, ideeën en oplossingen hebben veel impact gehad en de UvA als organisatie veel gebracht. Ze hebben zich ingezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, maar bijvoorbeeld ook valorisatie en bedrijfsvoering. Met de toekenning van de Erepenningen geven we blijk van onze grote waardering voor hun werk.’

De laureaten

Nataša Rakić, informatiemanager Onderwijslogistiek en Bedrijfsvoering bij de Bestuursstaf
Nataša Rakić is een gepassioneerd pleitbezorger voor het domein van de Onderwijslogistiek en is van grote betekenis geweest voor zowel de onderwijslogistiek als de bedrijfsvoering aan de UvA. Zo stond ze aan de basis van het SAP Expertise centrum. Hierin wist ze met haar collega’s technisch, applicatie- en functioneel beheer samen te brengen, en daarmee diensten van het Administratief Centrum (AC) en ICT Services (ICTS). Het resultaat is een nieuwe vorm van samenwerking waarbij eindgebruikers - studenten en medewerkers - centraal staan. Vervolgens zette Rakić zich in bij het opzetten van zogenoemde DevOps teams, waarmee de UvA nu eigen software ontwikkeld ter ondersteuning van studenten en medewerkers. Met haar enorme slagvaardigheid en originele ideeën heeft ze een onmisbare rol gespeeld in het wendbaarder en stabieler maken van de UvA in het gebruik van digitalisering in de onderwijslogistiek.

Han van der Maas, hoogleraar Psychologische methodenleer aan de afdeling Psychologie van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Met ongekende bevlogenheid is Han van der Maas van grote betekenis geweest voor het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs binnen en buiten zijn vakgebied. Hij initieerde een ware paradigmaverschuiving binnen de psychologie en andere sociale wetenschappen door de complexiteitstheorie, die reeds bekend was in de bètawetenschappen, te vertalen naar de sociale wetenschappen. Van der Maas speelde ook een zeer belangrijke rol bij de oprichting en ontwikkeling van het Institute of Advanced Study (IAS), waarin de focus ligt op complexiteitsonderzoek. Daarnaast stond hij aan de wieg van de onderzoeksmaster Psychologie, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal vooraanstaand programma. Verder was Van der Maas oprichter van Oefenweb.nl, een educatieve spin-off die adaptieve oefensystemen ontwikkelt voor wiskunde en taal. Honderdduizenden schoolkinderen hebben het systeem gebruikt en geprofiteerd van Oefenweb. De activiteiten waarmee Van der Maas zich heeft onderscheiden, zijn stuk voor stuk van groot belang voor de UvA.

Calluna Euving, oud-Secretaris van de Universiteit
Met haar niet-aflatende inzet en strategische blik heeft Calluna Euving een voortrekkersrol vervuld en heeft zij grote impact gehad op de UvA. Haar aanpak was essentieel toen de UvA geconfronteerd werd met een aantal zeer moeilijke situaties. Tijdens de coronacrisis deed Euving er alles aan om de organisatie bij elkaar te houden. Ze wist de crisisorganisatie binnen de UvA naar een hoger niveau te brengen, waardoor de UvA zich relatief goed staande kon houden tijdens de coronapandemie. Toen de netwerkstructuur van de UvA en de HvA het doelwit werd van een grootschalige cyberaanval, bleek opnieuw de waarde van de door Euving verbeterde structuur: met technische en organisatorische subteams kon de aanval worden afgewend. Ook in casuïstiek rond ongewenst gedrag speelde Euving een belangrijke rol, onder andere als permanente sparring partner van de betrokken decaan of directeur, en te zorgen voor de goede ondersteuning binnen de organisatie.

Nataša Brouwer-Zupančič, voormalig vaardighedendocent en projectmanager TLC aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Nataša Brouwer-Zupančič heeft zich met hart en ziel ingezet voor het onderwijs, in het bijzonder voor docentprofessionalisering en onderwijsvernieuwing. Daarmee heeft zij veel invloed gehad op de kwaliteit van het onderwijs. Brouwer-Zupančič was de drijvende kracht achter het opzetten van de BKO- en SKO-trajecten op de faculteit en de continuering daarvan. In haar ondersteuning van de docenten, in de breedste zin, was ze onvermoeibaar. Ze nam talloze taken op zich, ook buiten de faculteit, waaronder die van BKO-trainer, hoofd tentamenbureau, projectleider of partner in nationale en internationale onderwijsvernieuwingsprojecten, lid van de ICTO-programmaraad en lid de Special Interest Group Blended Learning van SURF. Als onderwijsvernieuwer en netwerker is ze van onschatbare waarde geweest voor de FNWI en ook voor de UvA als geheel.

Frans Oort, hoogleraar Methoden en statistiek aan de afdeling Pedagogiek en Onderwijswetenschappen van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Frans Oort heeft een grote rol gehad in de vormgeving van het Open Science-beleid van de UvA en de landelijke ontwikkelingen op dit gebied. Zijn inspanningen zijn terug te zien in het feit dat de UvA voorhoedespeler is in research data management. Ook aan een andere pijler van Open Science – openheid naar de samenleving en samenwerken met maatschappelijke organisaties en burgers – heeft Oort een belangrijke bijdrage geleverd, door zich in te zetten voor Werkplaatsen Onderwijsonderzoek. Naast zijn functie als Open Science Coördinator en al zijn bestuurlijke taken op afdelingsniveau heeft Oort nog veel meer taken vervuld voor de UvA. Zo was hij voorzitter van de Universitaire Onderzoekscommissie en van een UvA-brede werkgroep rond wetenschappelijke integriteit. Het is voor een groot deel dankzij Oorts tomeloze energie en inzet dat de UvA flinke stappen heeft gemaakt op het gebied van research data management, ethische toetsing en andere aspecten van wetenschappelijke integriteit.

Arne Janssen, universitair hoofddocent aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Arne Janssen is een pionier op het terrein van duurzame gewasbescherming én de vertaling van fundamenteel onderzoek naar de praktijk. De impact van zijn werk is groot: binnen de UvA, binnen Nederland én ook wereldwijd. Janssen ontwikkelde fundamentele ecologische kennis rond de natuurlijke bestrijding van plagen in de landbouw, en bracht deze kennis direct naar de praktijk. Door zijn tomeloze inzet wordt de roofmijt Amblyseius swirskii al jaren wereldwijd ingezet om veelvoorkomende plaaginsecten zoals trips en wittevlieg te bestrijden en landbouwoogsten te beschermen. Door zijn nauwe samenwerking met verschillende stakeholders kon Nederland, met een belangrijke rol voor de UvA, uitgroeien tot een toonaangevende internationale speler in de ontwikkeling en vermarkting van natuurlijke plaagbestrijding. Daarbij was Janssen ook zeer actief in het trainen van jonge onderzoekers, onder meer uit landen in Afrika en Zuid-Amerika, om vooral ook daar plaagbestrijding te verbeteren en het gebruik van (illegale) pesticiden terug te dringen.