15 april 2024
De begrote baten van de UvA zijn in 2024 opnieuw sterk toegenomen ten opzichte van de begrote baten in 2023. De verwachte rijksbijdrage is geactualiseerd op basis van de definitieve 1e rijksbijdragebrief 2024. Dit leidt tot een hogere verwachte rijksbijdrage dan in de kaderbrief. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de loon-/prijsbijstellingen en nieuwe toekenningen.
De UvA heeft geen winstoogmerk en streeft naar een nulresultaat. Dit betekent dat we dankzij de hogere baten in de begroting 2024 ook hogere lasten kunnen ramen. De extra financiële ruimte wordt vooral gebruikt om hogere cao-lonen te dekken. Ook bij de overige lasten zijn er prijsstijgingen die betaald moeten worden, hoewel de inflatie in de aankomende periode waarschijnlijk minder hoog zal zijn dan de afgelopen tijd.
Er zijn nieuwe ontwikkelingen die een drukkend effect zullen hebben op de inkomsten komende jaren. De wetsvoorstellen voor extra regulering van de internationale instroom zullen bij invoering zorgen voor een lagere instroom van studenten. De druk op de overheidsfinanciën in Nederland kan een negatief effect hebben op de inkomsten van de UvA. Er zal naar worden gestreefd om de dalende inkomsten zo veel als mogelijk op te vangen door andere inkomsten te verhogen. Tegelijkertijd zal na 2024 een einde komen aan een lange periode van financiële groei.