29 februari 2024
Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en wordt de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderd. Er zijn in totaal 35 Vici-beurzen toegewezen.
Miranda Cheng (Wiskunde/Natuurkunde): Topologie in Wiskunde en Natuurkunde
Topologie kijkt naar de eigenschappen van vormen die onveranderd blijven door vervorming. Het onderzoek van Cheng is geïnspireerd door de fundamentele rol hiervan in de wis- en natuurkunde. Cheng maakt gebruik van een innovatieve aanpak, die wordt mogelijk gemaakt door de snelle vooruitgang in theorieën en informatica. Met behulp van kunstmatige intelligentie (KI) decodeert ze topologische invarianten om zo verborgen correlaties te onthullen. Cheng gaat KI-gestuurde rekentools ontwikkelen voor systemen met niet-triviale topologie, die impact zullen hebben op verschillende vakgebieden, van wiskunde tot technologie.
Liza Mügge (Politicologie): Politieke masculinitieiten in Europa
Politiek is traditioneel een mannenwereld. Ondanks veel vooruitgang de afgelopen jaren, zijn de meeste politici nog meestal man. De kennis die we hebben over gender en ongelijkheid in de politiek, is vooral gebaseerd op het tellen van vrouwen en mannen. Wat ontbreekt is systematische kennis over de onderliggende ge-genderde normen over gedrag dat als ongepast en gepast wordt beschouwd: politieke masculiniteiten. Mügge laat zien hoe politieke masculiniteiten veranderen of voortbestaan onder kiezers, volksvertegenwoordigers, leiders en aspiranten.
Maartje van Gelder (Geschiedenis): Dagelijks Brood. Of: van wie is de geschiedenis?
Van Gelder onderzoekt hoe gewone mensen, mannen en vrouwen, politieke invloed uitoefenden voordat ze stemrecht hadden. Ook kijkt ze hoe hun verhalen in de geschiedenis zijn opgenomen of juist de geschiedenis zijn uitgeschreven. Ze vergelijkt protesten over voedsel – vaak geleid door vrouwen – in Nederlandse, Italiaanse en Osmaanse steden in de periode tussen 1500-1800, toen de Kleine IJstijd slechte weersomstandigheden, misoogsten en hongersnoden veroorzaakte.
Stephan Huveneers (Geneeskunde): Spanning in de bloedvaten
Endotheelcellen in de bloedvatwand zijn nauw aan elkaar verbonden via moleculaire verbindingen. Onlangs is ontdekt dat er beschermde signalen kunnen ontstaan op deze verbindingen als gevolg van spanning. Deze signalen beschermen de bloedvaten, bijvoorbeeld bij veranderingen van bloeddruk. Tijdens het ontstaan van vaatziekten raken deze verbindingen echter beschadigd en gaan de bloedvaten lekken. Huveneers gaat bestuderen hoe endotheelcellen reageren op spanning en stijfheid en zoeken naar mogelijkheden om het lekken van bloedvaten in ziekte tegen te gaan.