Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vijf Nederlandse universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam, stellen met elkaar eenenvijftig promovendi aan om voor en met het Afrikaanse continent oplossingsgericht onderzoek te doen. Hun focus ligt op urgente uitdagingen als klimaatverandering, de energietransitie, betaalbare wereldwijde gezondheidszorg, toegang tot schoon water en duurzame stedelijke ontwikkeling. Het onderzoeksprogramma GROW (Graduate Research on Worldwide Challenges) start in de zomer 2024 en wordt voor de helft (6,9 miljoen) gefinancierd door de Europese Commissie. De Centra Sustainable Development Studies en Governance and Inclusive Development coördineren de UVA bijdrage.

Het doel van GROW is om jong onderzoekstalent een brug te laten slaan tussen Afrika en Nederland. De vijf betrokken universiteiten zijn de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft (ook de coördinator van het project). Er zullen 5 promovendi aan de UvA worden aangesteld, aan diverse faculteiten.

Co-creatie met Afrikaanse partners

Voor het GROW-programma hebben de vijf Nederlandse universiteiten de handen ineengeslagen met 22 academische partners uit Afrika en 17 maatschappelijke partners met veel Afrika ervaring. Gezamenlijk gaan zij op zoek naar promovendi van over de hele wereld die in Nederland wetenschappelijk uitdagend onderzoek gaan doen naar de onderliggende en samenhangende oorzaken van de Sustainable Development Goals van de VN. Ook het ontwikkelen en testen van mogelijke oplossingen hoort daarbij.

Door deze samenwerking willen de partners de link tussen Nederland en het Afrikaanse continent versterken en kennis over en ervaring met het continent de Nederlandse wetenschap inbrengen. 'We hopen meer onderzoek naar klimaatverandering en gerelateerde vraagstukken voor het Afrikaanse continent aan te moedigen, uitgevoerd door Afrikaanse wetenschappers of wetenschappers die gespecialiseerd zijn in Afrika, om de bestaande kloof tussen wetenschap en beleid te overbruggen’, stelt Joyeeta Gupta, hoogleraar Environment and Development in the Global South aan de UvA, en lid van de GROW stuurcommissie.

Inspiratie voor het GROW-programma is gebaseerd op eerdere succesvolle onderzoeken en innovaties van Afrikaanse promovendi werkend aan SDG gerelateerd onderzoek.

Op zoek naar promovendi

De Nederlandse en Afrikaanse partners treffen nu de voorbereidingen om samen kandidaten te gaan werven. Solliciteren kan online vanaf 1 december en vanaf zomer 2024 gaan de promovendi ingebed in het netwerk van wetenschappers en maatschappelijke partijen aan de slag met hun grensverleggende en impactvolle onderzoek.

Voor meer informatie: