Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Video-AI staat centraal in veel controverses rond kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld in geautomatiseerde publieke surveillance of drones voor militair gebruik. In het 'HAVA-Lab' van het Data Science Centre onderzoeken wetenschappers van alle 7 UvA-faculteiten hoe video-AI verantwoord kan worden ingezet. In aanloop naar de lancering tijdens Data Science Day op 13 oktober vertellen prof. dr. Blanke en prof. dr. Lindegaard over het belang en de ambities van het lab.

DSC HAVA-Lab (Human Aligned Video-AI)

Het 'HAVA-Lab', heeft als doel cognitieve, ethische en juridische perspectieven te integreren in de ontwikkeling van video-AI-algoritmen. Bijzonder aan het lab is dat zowel de technologische uitdagingen als maatschappelijke vraagstukken worden geadresseerd. Van het herkennen van misdaad zonder ongewenste vooroordelen tot het verbeteren van diagnostische training van tandartsen. Ook de interdisciplinaire benadering maakt het onderzoekslab uniek.

Meer informatie over het Data Science Centre

 

Marie Rosenkrantz Lindegaard (Foto Els Zweerink)

Marie Rosenkrantz Lindegaard is bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence. In haar onderzoek richt ze zich op criminologie, AI en het gebruik van videodata van publieke camera's.

Toenemend gebruik van video-AI

‘Video-AI, ook wel ‘computer vision’ genoemd, is een wetenschappelijk onderzoeksgebied dat zich richt op het ontwikkelen van technieken voor computers om taken te automatiseren die het menselijke visuele systeem ook kan uitvoeren en misschien zelfs taken waartoe wij niet in staat zijn. Deze taken omvatten het verwerken, analyseren en begrijpen van reeksen digitale beelden (video's)’, legt Marie Lindegaard uit.

Uitdagingen kunnen niet vanuit één discipline worden aangepakt

‘De uitdagingen rondom de toepassing van Video-AI kunnen niet vanuit één discipline worden aangepakt, stelt Prof. dr. Tobias Blanke. Tobias: ‘Controverses tonen aan dat video-AI niet zonder een interdisciplinaire inzet kan. Het begint met maatschappelijke, ethische en cognitieve perspectieven op video-AI. Hoe verhoudt het zich tot fundamentele waarden en privacy? Maar ook: waar zijn de menselijke beslissingen in de productieprocessen die video-AI maken? De relatie mens-machine is vaak moeilijk te ontwarren in AI-producties. Dit is waar traditionele expertise op het gebied van geesteswetenschappen en sociale wetenschappen om de hoek komt kijken en waar sommige van de meest interessante onderzoeken op het gebied van gedrag en AI momenteel plaatsvinden.’

Tobias Blanke (Foto Els Zweerink)

Tobias Blanke is universiteitshoogleraar kunstmatige intelligentie en geesteswetenschappen. Zijn belangrijkste onderzoeks­interesses liggen in AI en big data-apparatuur voor onderzoek, met name in de geesteswetenschappen.

‘Prof. dr. Marie Rosenkrantz Lindegaard geeft een voorbeeld: ‘Stel dat computer vision-wetenschappers een algoritme willen ontwikkelen dat overvallen kan detecteren. Voordat ze het algoritme ontwikkelen, moeten ze weten hoe een overval eruitziet. Overvallen gebeuren niet zoals ze in films worden voorgesteld. Ze zijn complexer dan dat.’

Uniek project met alle 7 faculteiten van de UvA

De betrokkenheid van alle 7 faculteiten maakt dit project echt uniek. ‘Video-AI is op zichzelf al een lastige technologische uitdaging, maar om tegelijkertijd maatschappelijke en toepassingsvragen te adresseren is echt bijzonder', zegt Tobias.

Marie voegt eraan toe: ‘Cees Snoek [hoofdonderzoeker van het HAVA-Lab] en ik zijn 5 tot 10 jaar geleden begonnen met vragen over gedragsdetectie, omdat we in hetzelfde geïnteresseerd zijn: menselijk gedrag in video’s begrijpen. Maar onze aanpak was heel anders. De belangrijkste uitdaging is taal: in verschillende disciplines gebruiken we verschillende talen en zelfs hetzelfde woord kan een andere betekenis hebben. Het kan een uitdaging zijn om deze verschillen te overbruggen. We worden enthousiast over dezelfde dingen en dat maakt het leuk. Misschien is dat wel het belangrijkste als je in complexe teams werkt.’

Data Science Day 2023 op 13 oktober

Data Science Day staat dit jaar in het teken van interdisciplinaire datawetenschap, waarvan DSC HAVA-Lab een uitstekende showcase is. Klik hieronder voor meer informatie over het programma. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar, dus meld je snel aan als je geïnteresseerd bent.

Data Science Day 2023, ochtendprogramma

Data Science Day 2023, middagprogramma

Lees het hele interview

Dit is een fragment uit een langer interview. Lees het hele interview met Tobias Blanke en Marie Rosenkrantz Lindegaard (in het Engels) op de website van het Data Science Centre.

Naar het interview