Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA is op plek 3 geëindigd in de Sustainabul 2023: de landelijke duurzaamheidsranglijst voor hoger onderwijsinstellingen. De hoge notering is te danken aan de manier waarop duurzaamheid terugkomt in de volle breedte van de UvA.

De Sustainabul
De Sustainabul wordt jaarlijks uitgereikt en wordt georganiseerd door Studenten voor Morgen. Onderwijsinstellingen worden beoordeeld op de manier waarop zij het thema duurzaamheid verwerken in het onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De UvA eindigde in 2021 ook in de top 3, in 2022 werd het een vierde plek. De Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden eindigde dit jaar op de eerste plaats.

Duurzaamheid op de UvA
Op alle faculteiten van de UvA wordt gewerkt aan onderzoek gericht op duurzaamheid. In 2022 is het UvA Sustainability Platform (USP) gelanceerd. Deze community verbindt UvA-onderzoekers en hun ambities, kennis en initiatieven voor interdisciplinair duurzaamheidsonderzoek. Zo is vorig jaar onderzoek gedaan naar microplastics in de wasmachine. Maar ook is de discussie gestart over onderzoekssamenwerkingen met partners uit de fossiele industrie.

Duurzaamheidsbeurs
De UvA heeft de ambitie om in alle studies aandacht te geven aan duurzaamheid. Daarnaast krijgen studenten de kans om zich door middel van een ruim aanbod keuzevakken en minors te ontwikkelen tot pionier op het gebied van duurzaamheid. Dit aanbod wordt steeds verder uitgebreid. De duurzaamheidsbeurs help docenten om een vak te ontwikkelen over duurzaamheid. Het UvA Green Office heeft een overzicht gemaakt van alle (keuze)vakken gericht op duurzaamheid.

Voetafdruk verkleinen
In 2026 willen we onze eigen voetafdruk hebben verkleind met 25% ten opzichte van 2019. Om de meest effectieve maatregelen te nemen om dat te bereiken hebben we onze voetafdruk in kaart gebracht. De meeste energie wordt gebruikt voor het verwarmen en verkoelen van de gebouwen. In 2040 willen we daarom dat de gebouwen volledig fossielvrij zijn. En we zijn goed op weg: in 2025 is het Science Park al gasloos en Roeterseiland volgt niet veel later. In dit artikel lees je daar meer over. Maar het zit ook in kleinere maatregelen: zo stappen we over naar een duurzame bank, worden de vegetarische en veganistische opties in de kantine uitgebreid en met korting aangeboden en verlengen we de levensduur van onze telefoons en laptops.

Duurzaamheid komt terug over de hele breedte van de UvA