22 november 2022
De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers met een team vijf jaar lang onderzoek kunnen doen.
Ernstige psychische aandoeningen – zoals depressie, bipolaire en psychotische stoornissen – zorgen wereldwijd voor een enorm grote ziektelast en treffen onevenredig veel mensen van niet-Europese afkomst. Naast de last die symptomen met zich meebrengen, gaan psychische aandoeningen ook gepaard met co-morbide gezondheidsproblemen. De twee belangrijkste co-morbiditeiten zijn verslavende-middelengebruik en hart- en vaatziekten. Of deze het gevolg zijn van causale verbanden is onduidelijk. Ook de causale richting is nog niet helder: leiden psychische aandoeningen tot co-morbiditeiten en/of vergroten co-morbiditeiten het risico op psychische aandoeningen? Jorien Treur, expert op het terrein van epidemiologische en genetische causale onderzoeksmethoden, gaat in haar project innovatieve benaderingen samenbrengen om de relatie tussen psychische aandoeningen en middelengebruik en hart- en vaatziekten te ontrafelen.
Als mensen de woorden 'algoritmische besluitvorming' horen, denken ze meestal aan een computersysteem en de datasets die het berekent. In werkelijkheid worden alle algoritmische beslissingen genomen in samenwerking met mensen: wij zijn het die ze creëren, evalueren, hun uitkomsten volgen of ervan afwijken. Dit project is een antropologische studie van de samenwerking tussen mensen en algoritmische systemen, op het gebied van wereldwijde volksgezondheid - een veld waar de groei in dataficatie en automatisering ongekend is. In zes landen wordt gekeken naar hoe artsen, programmeurs én algoritmes samen beslissingen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van DNA-genetisch onderzoek, of preventieve gezondheidszorg.
Generalisaties zijn fundamenteel voor elke wetenschappelijke discipline. Ze vormen de bouwstenen van vrijwel elke wetenschappelijke theorie, en zijn daarom essentieel voor het begrijpen, verklaren en doen van voorspellingen. De meest elementaire en best begrepen vorm van generalisatie is die van objecten (zoals cellen, elektronen, getallen). Maar veel theoretische contexten vereisen generalisatie naar zogenoemde zins- en predicaat-posities, een vorm van generalisatie op hoog niveau waarbij we een algemene uitspraak doen over een klasse van uitspraken (bijvoorbeeld wiskundige inductie en de wetten van de logica). Hiervoor zijn twee concurrerende methoden beschikbaar: hogere-orde logica en zelf-toepasbare theorieën van waarheid, eigenschappen en verzamelingen. Het maakt wezenlijk verschil welke wordt gekozen als kader voor het formuleren van theorieën. Het onderzoek op dit gebied staat echter nog in de kinderschoenen. Thomas Schindler wil daar verandering in brengen met systematisch onderzoek naar de twee methoden vanuit een verenigd perspectief en door de ontwikkeling van nieuwe formele tools om deductief sterke theorieën te formuleren.