Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Acht veelbelovende jonge wetenschappers van de UvA ontvangen van NWO Veni-financiering van maximaal 280.000 euro. Het gaat om onderzoekers uit het domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en uit de Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), die de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder kunnen ontwikkelen.

Deze toekenningen betreffen het tweede en laatste deel van de Veni-ronde 2021. Het eerste deel van de toekenningen - uit het wetenschapsdomein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) – maakte NWO in december 2021 al bekend. 

De UvA-laureaten 
 

  • Dr. Anouk van Dijk (Research Institute of Child Development and Education): Behandelweerstand wegnemen bij jongeren met agressieve gedragsproblemen: Een virtual reality benadering  
    Meer dan 45% van de jongeren met agressieve gedragsproblemen stopt te vroeg met hun behandeling. Wat kunnen therapeuten doen om behandelweerstand weg te nemen? In dit project gebruikt Van Dijk interactieve virtual reality technologie om te onderzoeken hoe gedrag van therapeuten tot weerstand kan leiden en creëert een virtuele ruimte waarin therapeuten kunnen oefenen met weerstand. 
     
  • Dr. Klaas Eller (Amsterdam Center for Transformative Private Law): De ontbrekende schakel: Hoe kunnen mondiale toeleveringsketens duurzamer worden gemaakt?  
    Recente regelgeving op nationaal, Europees en internationaal niveau verplicht bedrijven om duurzaamheid en mensenrechten in wereldwijde toeleveringsketens te waarborgen. Ondanks deze inspanningen blijven illegaliteit en schendingen van rechten bestaan. Eller ontwikkelt in dit project de ontbrekende schakel. Het verklaart de mazen in de wet en toont hoe die kunnen praktisch worden voorkomen. 
     
  • Dr. Willemijn Krebbekx (Amsterdam Institute for Social Science Research): Traveling Sex Education  
    Seksuele voorlichtingsprogramma’s uit Nederland zijn wereldberoemd en worden ook in landen in het globale zuiden onderwezen. Hoe gaan deze programma’s samen met bestaande kennis en voorlichting? Welke aanpassingen zijn nodig voor nieuwe contexten? Wat leert dit ons over seksualiteit en globalisering? Krebbekx onderzoekt dit in Oeganda en Bangladesh. 
     
  • Dr. Marloes Oomen (Amsterdam Center for Language and Communication): Kat – daar. Zeep – waar? Abstract gebruik van de ruimte in Nederlandse Gebarentaal  
    In gebarentalen worden mensen, dieren en dingen tijdens een gesprek vaak gekoppeld aan ogenschijnlijk willekeurige locaties: wie ‘kat’ gebaart en naar rechts wijst, kan door terug te wijzen weer aan diezelfde kat refereren. In dit onderzoek identificeert Oomen de ongeschreven regels die gebaarders toepassen bij het uitkiezen van locaties die referenten vertegenwoordigen.
     
  • Dr. Katrina Perehudoff (Law Center for Health & Life): Globale toegang tot medicijnen door EU recht en beleid  
    De EU speelt een centrale rol in de regulering van toegankelijkheid van medicijnen binnen Europa. Dit heeft potentieel ook een significante impact op toegang tot medicijnen buiten Europa, en daarmee de veiligheid, volksgezondheid en het welzijn van burgers. Perehudoff stelt de vraag wat de juridische en ethische verantwoordelijkheid van de EU is op dit gebied; en onderzoekt op welke manier EU-recht en -beleid feitelijk impact heeft op de toegankelijkheid van medicijnen in laag- en middeninkomenslanden. Op basis hiervan wordt een impactmodel en applicatie ontworpen om de externe impact van toekomstig EU-recht en beleid te kunnen identificeren. 
     
  • Dr. Alexander Savi (Psychology Research Institute): De ontwikkelingsdynamica van intelligentie: Cognitieve netwerken van feiten en vaardigheden  
    Intelligentie voorspelt succes op vele vlakken, maar hoe beïnvloed je het? Savi construeert in dit onderzoek een nieuwe theorie die intelligentie beschrijft als een groeiend netwerk van feiten en vaardigheden, waarmee het de rol van ontwikkeling en onderwijs blootlegt. De theorie verklaart en voorspelt ontwikkelingspatronen op individueel en populatieniveau. Deze patronen worden getoetst aan grootschalige longitudinale onderwijsdata. 
     
  • Dr. Lana Sirri (Amsterdam Institute for Social Science Research): Moslimvrouwen in de frontlinie van sociale en politieke verandering: een casestudy van de landen van de Gulf Cooperation Council  
    Eisen moslimvrouwen in de Golf alleen het recht op om auto te rijden? Of willen ze ook politiek aan het stuur zitten en hun samenlevingen sturen op gendergelijkheid en democratisering? In dit onderzoek kijkt Sirri, voorbij de clichés, naar de levenservaringen van vrouwen in de landen van de Samenwerkingsraad van de Golf, op zoek naar praktische instrumenten die mensen in hun dagelijkse strijd gebruiken. Door strategieën van eigen bodem te identificeren die worden gebruikt om het patriarchaat en religieus extremisme te bestrijden, heeft dit onderzoek het potentieel om moslimvrouwen wereldwijd sterker te maken en het anti-radicaliseringsbeleid in Europa te verbeteren. 
     
  • Dr. Bob Pirok (Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences): Unleashing the Potential of Separation Technology for Achieving Innovation in Research and Society (UPSTAIRS)  
    In dit project zal Pirok open-access algoritmen ontwikkelen waarmee krachtige scheidingstechnologie binnen handbereik komt van vele (industriële) disciplines. Door de automatische selectie en gelijktijdige optimalisering van een groot aantal chemische parameters, kunnen veel betere methoden worden ontwikkeld dam de thans gangbare. Dit zal de maatschappij helpen om belangrijke problemen op te lossen. Hiermee kunnen we materialen, kunst, medicijnen, het milieu en andere monstertypen beter begrijpen.