16 februari 2021
Vanaf de vroege zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd.
Mulder zoomt in op verschillende ontdekkingen en doorspekt de verhalen met anekdotes over de bijzondere mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor zorgden dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen. Lees over een draak die in 1572 op een akker bij Bologna werd verslagen. Of over Antoni van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop 'kleine dierkens' in zijn eigen tandplak ontdekte, of over hoe de jonge Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle inzichten kreeg die de basis legden voor zijn evolutieleer.
Veel van de belangrijkste natuurhistorische handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en aquarellen die Mulder in zijn boek heeft gebruikt, zijn te vinden in de Artis Bibliotheek, onderdeel van het Allard Pierson. Mulder is conservator van de natuurhistorische collecties van de UvA bij het Allard Pierson.
‘In dit boek met een nogal ambitieuze titel vertel ik u natuurlijk niet hét verhaal over de ontdekking van de natuur. Dat kan helemaal niet. Het zijn twintig verhalen over onderwerpen en mensen die een meer of minder belangrijke rol hebben gespeeld in het ontsluieren van de geheimen die de natuur verborg voor de Europese mens tussen pakweg 1500 en 1900’, aldus Mulder in de inleiding van het boek.
Hans Mulder: De ontdekking van de natuur (11 februari 2021, Uitgeverij Terra).
ISBN 9789089898432
Hardback, 256 pagina’s
Tot 11 mei geldt een speciale introductieprijs van € 39,99 euro; daarna kost het boek € 49,99 euro. De inkomsten die Hans Mulder als auteur ontvangt voor het boek, komen ten goede aan het Fonds Artis Bibliotheek. Koop je het boek, dan steun je dus ook het fonds.