Impact Awards voor Jaap Bonjer, Erwin Peterman en Gijs Wuite, en Roeland van Geuns
27 november 2019
In de categorie Alfa/Gamma kreeg het onderzoeksteam van Jill Coster van Voorhout van de UvA een Award voor hun innovatieve mix van onderzoeksmiddelen om crimineel geld te traceren in bankgegevens. Zo kunnen misdrijven als mensenhandel, witwassen en corruptie beter en veiliger worden opgespoord.
In de categorie Beta ging de prijs naar het zogeheten ‘SusPhos-proces’, onderzoek dat zich richt op het aanpakken van het fosfaatprobleem. Het team van Marissa de Boer van de UvA ontwikkelt technologie die fosfaathoudende afvalstromen verwerkt tot hoogwaardige producten als kunstmest en brandvertragers, met als doel een circulaire fosfaateconomie.
Bij Life Sciences viel het team van Bernadette de Bakker (Amsterdam UMC) met hun 3D-geprinte embryo’s in de prijzen; de modellen die nu nog in het medisch onderwijs worden gebruikt zijn verouderd, met up-to-date en op maat gemaakte 3D-embryomodellen kunnen artsen en verloskundigen aangeboren afwijkingen beter herkennen.
Juryvoorzitter en specialist Ondernemerschap Gigi Wang en verbonden aan de universiteit Berkeley prees het hoge niveau van de 66 inzendingen, waaruit 9 finalisten werden gekozen. Deze pitchten hun onderzoek live. De drie winnaars laten volgens Wang zien dat Nederland voorop loopt in innovatie: ‘Er zijn al waardeproposities gecreeerd gebaseerd op interessante wetenschap en technologie, die grote impact op de maatschappij hebben’.
Impact Awards
Tijdens de Amsterdam Science and Innovation Awards 2019 zijn ook drie Impact Awards uitgereikt. Deze Award is een erkenning voor wetenschappers en onderzoekers uit Amsterdam die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend.
Jaap Bonjer, hoogleraar heelkunde aan Amsterdam UMC krijgt de prijs voor de oprichting van het Amsterdam Skills Centre for Health Sciences (ASC). Daarmee heeft Nederland een van de meest geavanceerde trainingscentra voor chirurgische vaardigheden ter wereld. De opleidingstijd van chirurgen kan hierdoor aanzienlijk worden verkort.
Erwin Peterman, hoogleraar Natuurkunde van Levende Systemen, en Gijs Wuite, hoogleraar Natuurkunde van Levensprocessen (VU) ontvangen de prijs voor de ontwikkeling van hoogwaardige meetinstrumenten, zoals C-Trap, een combinatie van een optisch pincet en een fluorescentiemicroscoop, waarmee de kleinste details van cellulaire processen in kaart gebracht kunnen worden. Daarvoor richtten ze het zeer succesvolle bedrijf LUMICKS op, waar inmiddels al 100 mensen werken. Wereldwijd gebruiken al 40 onderzoeksgroepen de instrumenten van LUMICKS.
Roeland van Geuns, lector Armoede Interventies aan de HvA krijgt de Impact Award voor zijn onderzoek naar de armoede-en schuldenproblematiek. Van Geuns heeft instrumenten ontwikkeld om schuldsituaties aan te pakken en bespreekbaar te maken. Dit heeft een belangrijke maatschappelijke impact gehad.
Over de Amsterdam Science & Innovation Awards
De Amsterdam Science & Innovation Award is de prijs voor het meest innovatieve wetenschappelijke idee van Amsterdam. Dertien jaar geleden is de prijsuitreiking voor het eerst georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam) het valorisatiecentrum van de UvA, VU, HvA, Amsterdam UMC de waardevolle ideeën gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zichtbaar te maken.
Over de Impact Award: Deze prijs is in 2018 in het leven geroepen voor de wetenschapper of onderzoeker die al een grote bijdrage heeft geleverd aan de samenleving.
Samenwerkingspartners zijn de UvA, VU, Amsterdam UMC, HvA, Gemeente Amsterdam, NKI /AVL, V.O. Patents & Trademarks, Sanquin, SURF, HealthInc, uniQure en Kennedy van der Laan.