6 december 2017
Radiotherapie is een van de drie belangrijkste behandelmodaliteiten van kanker. Bij meer dan de helft van de kankerpatiënten wordt radiotherapie tijdens het behandeltraject toegepast. Het is de enige lokale behandelmethode die tumorcellen doodt terwijl de normale weefselstructuur wordt gespaard. Radiotherapie gaat echter ook gepaard met toxiciteit. De optimale behandeling is een balans tussen de kans op genezing en een acceptabele kans op bijwerkingen. Het onderzoek in de radiotherapie is sinds een aantal jaar vooral gericht op het individualiseren van de behandeling. Er worden methoden ontwikkeld en getest, waarmee de patiënt- en tumorspecifieke karakteristieken en veranderingen tijdens de behandeling in het behandelplan opgenomen kunnen worden.
Jan-Jakob Sonke gaat zich als bijzonder hoogleraar in zijn onderzoek richten op de ontwikkeling, klinisch translatie en validatie van adaptieve radiotherapie. Het gaat hierbij om het kwantificeren van anatomische en functionele veranderingen door middel van medische beeldvorming tijdens bestralingsbehandelingen en het aanpassen van het behandelplan om deze veranderingen optimaal te verdisconteren.
Naast het onderzoek gaat Sonke onderwijs geven op het terrein van de biomedische fysica. Hij zal onder meer colleges in ‘advanced imaging’ geven aan masterstudenten en participeren in het onderwijs aan assistenten in opleiding tot radiotherapeut voor de driehoek Antoni van Leeuwenhoek, VUmc en AMC.
Sonke is sinds 2014 groepsleider bij de afdeling Radiation Oncology van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). Hij startte in 2000 als postdoc bij het AvL, na te zijn gepromoveerd bij de afdeling Sound control van de TU Delft. Sonke is lid van de redactieraad van Medical Physics en lid van de internationale adviesraad van Physics, Medicine and Biology. Hij publiceerde een groot aantal artikelen in wetenschappelijke tijdschriften als Medical Physics, Radiotherapy Oncology en International Journal of Radiation Oncology • Biology • Physics. Sonke verwierf verschillende onderzoekssubsidies,vooral van het KWF Kankerbestrijding.