Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Democratie is vaak niet bevorderlijk voor het aanpakken van corruptie, niet bevorderlijk voor het versterken van de rechtsstaat en niet bevorderlijk voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Ward Berenschot maakt dit punt in zijn oratie op 11 november. Om de schaduwzijden van verkiezingen aan te pakken, moeten we slimmer omgaan met de informele dimensies van de politiek, zegt hij. 
Kerngegevens van evenement Democratie tegen bestuur in Azië
Datum
11 november 2021
Tijd
16:30
Ward Berenschot. Foto: Dirk Gillessen

In tegenstelling tot verwachtingen van zowel kiezers als theoretici, leidt democratie vaak helemaal niet tot beter bestuur. Op basis van zestien jaar onderzoek naar verkiezingen in India en Indonesië bespreekt Ward Berenschot deze problematische relatie tussen democratie en overheidsbestuur. Deze democratieën kampen met een ‘informaliteitsval’: waar persoonlijke relaties en informele netwerken een grote impact hebben op het functioneren van overheden, verwachten kiezers en campagnedonateurs van politici dat zij hen persoonlijke gunsten verlenen in ruil voor hun stem en hun donatie. Ruilrelaties bemoeilijken de implementatie van wetten en beleid. Dit collectieve actieprobleem vraagt om meer kennis over informele dimensies van politiek, en een slimmere omgang met de nadelen die verkiezingen met zich meebrengen.

Prof. dr. W. Berenschot, bijzonder hoogleraar Comparative Political Anthropology of South and Southeast Asia: The Informality Trap: Democracy against Governance in Asia.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam