Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Krachten bundelen om verder te komen is essentieel in alle vormen van samenwerking. Dit geldt ook voor de reizende bloedcel die het bloedvat als Chinese muur gebruikt om ons afweersysteem intact te houden. Dit stelt Jaap van Buul in zijn oratie.
Kerngegevens van evenement De vaatwand als Chinese muur
Datum
3 juli 2019
Tijd
16:00
Ruimte
Locatie
dr. J.D. (Jaap) van Buul, hoogleraar Moleculaire celbiologie
Prof. dr. Jaap van Buul

Bloedcellen stromen door onze bloedvaten en lijken prima te weten waar ze naar toe moeten als er ergens een ontsteking is. Maar de grote vraag blijft hoe weten bloedcellen waar ze naartoe moeten en hoe doen ze dat. De bloedvaten blijken zeer actieve assistenten te zijn voor de bloedcellen en helpen de bloedcellen te beslissen waar ze de bloedvaten moeten verlaten om binnengedrongen ziektemakers te bestrijden. Zo worden er ‘piketpaaltjes’ in de vaatwand geslagen waaraan de witte bloedcel kan herkennen waar het ontsnappunt is. In het onderzoek op dit terrein speelt de geavanceerde microscopie een grote en bepalende rol.

Dhr. prof. dr. J.D. van Buul, bijzonder hoogleraar Moleculaire Celbiologie van Celmigratie: Reizen met open vizier: de vaatwand als Chinese muur.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie
Singel 411
1012 WN Amsterdam