Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Sinds een jaar of vijf is de aandacht voor de Nederlands-Caraïbische cultuur enorm gegroeid. Zeker vanaf de opname van Anton de Kom in de Nederlandse geschiedeniscanon in 2020. Michiel van Kempen behandelt in zijn afscheidscollege de verschuivingen in de Surinaamse en Nederlands-Caraïbische cultuur.
Kerngegevens van evenement Zwarte pracht: Caraïbische cultuur in tijden van transitie
Datum
31 januari 2025
Tijd
16:30

Schrijvers in Nederland met Caraïbische roots schrijven anders, verleggen hun culturele oriëntatie en bezinnen zich op hun positie in het trans-Atlantische krachtenveld. Maar in Suriname en op de eilanden zijn er ook verschuivingen gaande. In de focus op die veranderingen kan het verrijkend zijn om te zien dat zich hoe die verschuivingen zich eerder in de geschiedenis voltrokken, bijvoorbeeld aan het einde van de 18de eeuw, het begin van de 20ste eeuw, in de tijd van Helman, Debrot en De Kom, rond de mei-revolte van '69 en met de vestiging van migrant-romanschrijvers als Edgar Cairo, Astrid Roemer en Frank Martinus Arion rond 1975.

In zijn afscheidscollege zal Michiel van Kempen ingaan op de cultuur van Suriname en de Nederlands-Caraïbische eilanden, die zich in hoog tempo in andere richtingen oriënteren.

Prof. dr. M.H.G. van Kempen, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren: Zwarte pracht: Caraïbische cultuur in tijden van transitie.

Dit afscheidscollege is hier live te volgen.

Aula - Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam