Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis, waar de zorg met ruim 7% van de Nederlandse CO2 uitstoot behoorlijk aan bijdraagt. De zorg zal minder vervuilend moeten worden om niet bij te dragen aan die gezondheidscrisis. Ook in de zorg zullen keuzes gemaakt moeten worden om binnen planetaire grenzen te komen, betoogt Wouter Hehenkamp in zijn oratie.
Kerngegevens van evenement Individu versus collectief
Datum
6 december 2024
Tijd
16:30

In onze maatschappij is de waarde van het individu zo groot geworden dat huidige en toekomstige generaties schade oplopen. We stoten immers meer uit dan de aarde kan verwerken. We zullen duurzaamheid een prominente rol moeten geven in onze beoordeling van de waarde van behandelingen. Dat gaat over het verduurzamen van het proces, maar ook over het maken van andere keuzes in de zorg.

Systeemverandering

Duurzame zorg gaat ook over kosten en personeel: de zorg wordt onbetaalbaar en er is te weinig personeel. Om een duurzaam zorgsysteem te creëren zullen we een systeemverandering moeten ondergaan. Behalve vermindering van vervuiling door onze handelingen zullen we onze prioriteiten moeten herzien. Hehenkamp legt de nadruk op het herdefiniëren van wat we passend vinden in een wereld waar de leefbaarheid onder druk staat.

Duurzaam zorgsysteem

De verantwoordelijkheid voor de afwegingen binnen een duurzaam zorgsysteem ligt bij alle betrokkenen, zoals de zorgverlener, het ziekenhuis, farmaceutische bedrijven, verzekeraars etc. Maar ook de patiënt moet in de keuzes die we moeten maken betrokken worden. Om het collectief (huidige en toekomstige generaties) te sparen betekenen deze keuzes voor het individu soms een stapje terug. Dat doet misschien een beetje pijn, maar creëert ook de mogelijkheid een inclusieve wereld te creëren waar we kwaliteit en schade eerlijk tegen elkaar afzetten. Hierover zal gynaecoloog Wouter Hehenkamp in zijn oratie spreken in het kader van zijn benoeming tot hoogleraar ‘doelmatige en duurzame zorg‘.

Prof. dr. W.J.K. Hehenkamp, hoogleraar Gynaecologie: doelmatige en duurzame zorg: Individu versus collectief.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam