Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In tegenstelling tot wat de huidige berichtgeving doet geloven, zijn jongeren in de afgelopen 30 jaar niet veel meer mentale problemen gaan ervaren. Zij zijn vooral beter geworden in het verwoorden van hun mentale problemen en dat is heel krachtig. In zijn oratie presenteert Levi van Dam zijn bevindingen op dit gebied.
Kerngegevens van evenement Een zoektocht naar de betekenis van de mentale gezondheidscrisis onder jongeren
Datum
8 november 2024
Tijd
16:30
Levi van Dam (copyright: Kirsten van Santen)
Foto: Kirsten van Santen

Van Dam neemt je mee in zijn onderzoek naar de mentale gezondheidscrisis onder jongeren én hoe we hen kunnen helpen om gelukkig en gezond te zijn. Steeds meer jongeren maken gebruik van hulpverlening. Hoe komt het dat zij zoveel mentale druk ervaren? Komen psychische problemen nu echt vaker voor dan 30 jaar geleden? Van de kinderpakhuizen naar pauperparadijzen en opsluiting in jeugdgevangenissen: hoe gaan we als samenleving om met jongeren in een kwetsbare positie?

De grootste ontwikkelopgave van iedere jongere is te worden wie je wil zijn, alleen hoe doe je dat in een geïndividualiseerde en hybride (online en offline) maatschappij. Daarvoor is het noodzakelijk dat we niet alleen de nadruk leggen op autonomie, maar óók op verbondenheid. Met jezelf, elkaar en dat wat ons ontstijgt, betoogt van Dam.

Prof. dr. L. van Dam, bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien: Eindeloze identiteiten, een zoektocht naar de betekenis van de mentale gezondheidscrisis onder jongeren.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam