Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Is er nog wel een rol weggelegd voor literatuur in onze complexe, turbulente, hyper-gemediatiseerde wereld? Jazeker, meer dan ooit zelfs, mits we bereid zijn om ons grondig te herbezinnen op wat literatuur precies is en vermag. Literaire creativiteit, zo stelt Gaston Franssen in zijn oratie, moet niet worden begrepen als beperkt tot bepaalde genres of media, maar als een algemenere, talige vorm van ‘adaptief vermogen’ – een talent voor creatieve aanpassing aan telkens veranderende omstandigheden.
Kerngegevens van evenement Alles wat aan taal ontsnapt: het adaptief vermogen van de literatuur
Datum
18 oktober 2024
Tijd
16:30
Gaston Franssen (foto: Kirsten van Santen)
Gaston Franssen (foto: Kirsten van Santen)

Dat vermogen is essentieel om, ook door middel van taal en verbeelding, het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen van de wereld van nu, of die zich nu voordoen op het vlak van de invloed van media, de druk op mentale gezondheid, of de urgentie van klimaatverandering. Herwaardering van dat adaptieve vermogen van literatuur leidt tot een nieuw perspectief op de literaire cultuur en biedt uitzicht op een innovatieve, ambitieuze agenda voor literatuuronderwijs en -onderzoek.

Prof. dr. G.E.H.I. Franssen, hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit: Alles wat aan taal ontsnapt: het adaptief vermogen van de literatuur.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam