Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen van AI voor je mentale gezondheid? Aan de hand van de documentaire Eternal You (2024) gaan machine learning specialist Thomas van Osch en klinish psycholoog Tim Schoenmakers in gesprek over de achterliggende processen en ethische grenzen van AI.
Kerngegevens van evenement Alumniweek - Eternal You: filmvertoning + nagesprek over AI en mentale gezondheid
Datum
17 oktober 2024
Tijd
18:30 -20:30

Deze filmvertoning is een initiatief van AUV Alumnikringen Mediastudies en de Alumnikring Psychologie.

Enthousiast? Schrijf je hier meteen in!

De indrukwekkende documentaire Eternal You (reg. Hans Block & Moritz Riesewieck, Verenigde Staten, 2024, 87', trailer) volgt mensen van over de hele wereld die AI gebruiken om avatars van overleden mensen te creëren. Zo kunnen ze nog steeds communiceren met hun geliefden.

Na de film is er een nagesprek met machine learning specialist Thomas van Osch en klinish psycholoog Tim Schoenmakers over de achterliggende processen en ethische grenzen van AI. Zou jij met je geliefden willen praten na hun dood? Welk effect heeft het tot leven wekken van overledenen via AI? Kunnen we echt en nep nog onderscheiden – en is dat erg? En hoe zit het met de technologie achter en regelgeving rondom AI en mentale gezondheid?

Sprekers

Thomas van Osch is specialist in machine learning bij SURF, de Nederlandse ICT-organisatie voor onderwijs en onderzoek. Hij is nauw betrokken bij projecten die machine learning en kunstmatige intelligentie toepassen op grootschalige computersystemen, zoals de ontwikkeling van GPT-NL, de Nederlandse tegenhanger van ChatGPT. Zijn expertise ligt in het combineren van machine learning met high-performance computing infrastructuren om complexe problemen aan te pakken.

Tim Schoenmakers is docent Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en ACT-therapeut. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar verslavingen en gezondheidszorg. Tegenwoordig richt hij zich op mindfulness-gerelateerde therapieën zoals ACT, met een bijzondere focus op het verwerken van emoties via het lichaam, bijvoorbeeld bij verlies en rouw. Hij geeft aan de UvA les aan toekomstige therapeuten en ontwikkelt behandelingen voor stress en slapeloosheid.

Tijdschema

18.15: Inloop
18.30: Welkom en introductie
18.35: Filmvertoning van Eternal You (2024, 87’)
20.00: Nagesprek met Thomas van Osch en Tim Schoenmakers
20.30: Einde programma, borrel in de bar (inclusief gratis drankje!)

De film wordt Engels gesproken en Nederlands ondertiteld, de introductie en het nagesprek zullen in het Nederlands zijn.  

Dit evenement wordt georganiseerd door de AUV Alumnikringen Mediastudies en de Alumnikring Psychologie en wordt je aangeboden door de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) is de algemene alumnivereniging van de UvA. Nog geen lid van de AUV? Blijf op de hoogte van alle activiteiten en meld je hier aan voor een lidmaatschap.