Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Van oudsher staat Amsterdam bekend als grachtenstad. Vanaf de negentiende eeuw zijn er ongeveer 70 grachten geheel of gedeeltelijk gedempt, maar toch is het bijzondere karakter van onze waterstad blijven bestaan. 
Kerngegevens van evenement Alumniweek - De Amsterdamse grachten door de eeuwen heen
Datum
12 oktober 2024
Tijd
16:00 -17:00

Enthousiast? Schrijf je hier meteen in!

Sprekers

Guido Frankfurther, binnenstadwethouder rond de vorige eeuwwisseling, maakte zich sterk voor het weer opengraven van een gracht in de Jordaan. Hij vertelt over de nog altijd actuele betekenis daarvan. In 2010 werd de grachtengordel aangewezen als Unesco-Werelderfgoed.

Walther Schoonenberg, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) vertelt over het belang van de grachten, hun ontstaan en de verandering in de waardering daarvan. Zou het plan om een gracht weer open te graven weer opgepakt moeten worden?

Nienke van Renssen (GroenLinks) is lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. Van 2018 tot juli 2024 was Van Renssen lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Voor de fractie van GroenLinks was zij woordvoerder Volkshuisvesting, Bouwen, Ruimtelijke Ordening, Openbare Ruimte en Groen. Van Renssen is jurist en gespecialiseerd in bestuurs- en omgevingsrecht. 

Marcia Appels is communicatiemanager, coach en actrice. Ze werkte acht jaar voor D66 Amsterdam en specialiseerde zich daarna in woordvoering en communicatieadvies voor politici. Appels heeft gewerkt voor MKB-Amsterdam en is momenteel communicatiemanager bij Green Business Club Nederland en Zuidas. Ze modereert het gesprek.