Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De kassen, gelegen op het Science Park van de UvA, zijn de thuisbasis van de Amsterdamse petuniacollectie. Dat is de grootste petuniacollectie ter wereld! Deze verzameling van wilde en gekweekte petunia's is al driekwart eeuw in gebruik door onderzoekers van de UvA, die er de geheimen van erfelijkheid en celbiologie mee bestuderen.
Kerngegevens van evenement Alumniweek - Rondleiding door de petuniakassen van de UvA
Datum
14 oktober 2024
Tijd
17:00 -18:00

Enthousiast? Schrijf je hier meteen in!

Ontdek hoe een tuinplant een onderzoeksobject is geworden! De petunia, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, werd eind 19e eeuw naar Europa gebracht. Al snel begonnen mensen met het kruisen van verschillende wilde petunia's om nieuwe kleuren en vormen te creëren. In de jaren '50 adopteerde professor Bianchi de petunia als onderzoeksobject voor zijn genetisch onderzoek naar bloemkleur. Het onderzoeken van hoe bloemkleuren worden overgeërfd in petunia’s biedt waardevolle inzichten in erfelijkheid in het algemeen. 

Helaas komt er binnenkort een einde aan dit bijzondere onderzoek in Amsterdam, omdat de instelling die de collectie huisvest heeft besloten haar beperkte budget aan ander onderzoek te besteden. Voorlopig is de collectie echter nog te bewonderen. Bezoekers van de kas kunnen zich vergapen aan de vele bloemkleuren en alles te weten komen over het fascinerende onderzoek dat hier plaatsvindt. 

Sprekers

Francesca Quattrocchio.