Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoe gaan wij als mens om met de natuur? En hoe denken wij over de natuur? Door de eeuwen heen verandert de kijk op de natuur en het behoud daarvan. Terwijl op dit moment serieuze plannen worden gemaakt om een onleefbare planeet – Mars - bewoonbaar te maken, wordt door de mens op de aarde een onleefbare situatie gecreëerd.
Kerngegevens van evenement Alumniweek - Natuur onder druk: op expeditie door de biodiversiteit
Datum
15 oktober 2024
Tijd
19:30 -21:15
Ruimte
Doelenzaal

Enthousiast? Schrijf je hier meteen in!

Bij deze AUV Alumni Talks op 15 oktober spreken historicus en conservator natuurhistorische collecties, Drs. J. (Hans) Mulder en Dr. K.F. (Kenneth) Rijsdijk, bio-geograaf en onderzoeker aan het instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED, UvA) over onder andere de tentoonstelling “De roep van de o’o. Natuur onder druk” in het Allard Pierson museum. 

Het verdwijnen van de Hawaïaanse vogel, de o’o, staat symbool voor de verhouding tussen mens en natuur door de eeuwen heen. Zijn laatste roep is terug te vinden op een geluidsopname op YouTube. Een roep die nooit meer zal klinken.  

Deze avond biedt een inkijkje in het verleden maar zal aanzetten tot denken over de natuur in het heden. Ga mee op expeditie over het belang van onze mooie natuur en biodiversiteit door de eeuwen heen. 

Aansluitend op de lezing - die eindigt om 21:15 - is er een borrel. 

Dit evenement wordt je aangeboden door de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) is de algemene alumnivereniging van de UvA. Nog geen lid van de AUV? Blijf op de hoogte van alle activiteiten en meld je hier aan voor een lidmaatschap. 

Sprekers

Hans Mulder is historicus en werkt als conservator Natuurlijke historie bij het Allard Pierson. Hij publiceert en doceert over de geschiedenis van het boek en van de natuurlijke historie. Hij schreef onder andere De ontdekking van de natuur (Terra, 2021), waarvoor hij de Jan Wolkers Prijs kreeg, en boeken voor de door Terra uitgegeven serie Natuur aan de muur. 

Kenneth Rijsdijk is onderzoeker aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Universiteit van Amsterdam. Hij volgde de opleiding tot fysisch geograaf en deed promotieonderzoek naar de landschapsontwikkeling in Wales en Ierland. Daarna werkte Rijsdijk enige jaren als marien geoloog bij de Geologische Dienst van Nederland (TNO). In 2005 was hij betrokken bij de ontdekking van een fossiel dodo-massagraf op het vulkanische eiland Mauritius. Sindsdien doet Rijsdijk bio-geografisch onderzoek naar de rol van landschapsverandering op eilandecosystemen en evolutie.  

Beide sprekers schreven mee aan het recent verschenen boek Verhalen van de natuur (2024). 

Universiteitsbibliotheek

Ruimte Doelenzaal
Singel 425
1012 WP Amsterdam