Antropologie
'Gender en seksualiteit zijn interessante terreinen voor onderzoek omdat we allemaal ervaringsdeskundigen zijn.', stelt Spronk. Mede daarom zijn er sterke opvattingen over wat seksualiteit nou is. In reactie op essentialistische perspectieven op gender en seksualiteit is feministisch denken ontstaan, en de beroemde woorden van Simone de Beauvoir echoën deze logica: 'Je wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt.'
Het onthullen van hoe macht werkt en hoe gender en seksualiteit vaak vanuit het perspectief van (sociale) onrechtvaardigheid worden bestudeerd heeft, volgens Spronk, zijn eigen tekortkomingen. Een antropologisch perspectief, het empirisch onderzoeken van seksuele praktijken, laat zien dat feministisch denken ook gestoeld is op bepaalde normen en waarden, en wel het etnocentrisme van het liberale perspectief van emancipatie-denken.
'We hebben een nieuw conceptueel kader nodig', betoogt Spronk, 'en dat kan onderzoek uit het mondiale Zuiden geven.' In plaats van naar Afrika te kijken als een plek om data te halen, laat Spronk zien dat onderzoek uit Afrika nieuwe handvatten biedt om seksualiteit als culturele formatie te analyseren, ook (of juist) in het Westen.
Deze oratie is hier live te volgen.