Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Als oorlog verandert, moet militaire geschiedenis mee veranderen. Militaire geschiedenis is namelijk ‘gewone’ geschiedenis, betoogt Floribert Baudet in zijn oratie.
Kerngegevens van evenement De pen, het zwaard en de kameleon. Een militair-historische verkenning
Datum
27 september 2024
Tijd
16:30
Portretfoto Floribert Baudet (foto: Kirsten van Santen)
Floribert Baudet (foto: Kirsten van Santen)

‘Oorlog is een kameleon’, schreef de strateeg Carl von Clausewitz. Oorlog is veranderlijk. Militaire geschiedenis moet mee veranderen. Vroeger concentreerde militaire geschiedenis zich op het vechten. Maar als, zoals bij cyber warfare, geen schot wordt gelost en vluchtelingenstromen worden ingezet als wapen, moet het vakgebied daar ook aandacht aan besteden, stelt Baudet. Bovendien moet het zorgen bij te blijven bij nieuwe methodologieën en inzichten die in de ‘gewone’ geschiedschrijving worden ontwikkeld.

Wil het vakgebied militaire geschiedenis relevant blijven, moet het ook een middenweg zoeken tussen de visie waarin de krijgsmacht een hegemoniaal en repressief instituut is, en die waarin ze bij uitstek de drager van de nationale trots en soevereiniteit is en waarin historische ervaringen hapklare lessen bieden voor het heden. Elk van die benaderingen biedt namelijk aanknopingspunten voor verder onderzoek en kennisuitwisseling en -verdieping, aldus Baudet.

Prof. dr. Floribert Baudet, bijzonder hoogleraar Militaire geschiedenis, in het bijzonder die van Nederland: De pen, het zwaard en de kameleon. Een militair-historische verkenning.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam