Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In zijn oratie behandelt Rolando Vázquez Melken dekolonialiteit en de grenzen van het westerse denken.
Kerngegevens van evenement De kolonialiteit van het denken
Datum
27 juni 2024
Tijd
16:30
Rolando Vázquez Melken (foto: Kirsten van Santen)
Rolando Vázquez Melken (foto: Kirsten van Santen)

De zogenoemde 'Age of Discovery' valt samen met het ontstaan van de westerse moderniteit en het begin van de moderne/koloniale orde. Het heeft, betoogt Vázquez Melken, zeker gefunctioneerd als een eufemisme voor de massale verovering van volkeren en gebieden. Toch onderzoeken we de 'Age of Discovery' als een index van de expansie-impuls van het westerse denken, als een manier om het moderne denken te confronteren met zijn eigen eindigheid, desoriëntatie en vergeetachtigheid. Het verlies van de aarde en het verlies van werelden, aardeloosheid en wereldloosheid, correspondeert met een verlies van het denken, aldus Vázquez Melken.

In zijn oratie gaat hij in op de kolonialiteit van het moderne denken en de taak van het dekoloniale denken. Wat is de taak van het denken voorbij de metafysica van de moderniteit? Wat is de taak van het denken in het besef van de voorrang en eindigheid van de aarde? Wat is de taak van het denken in relatie tot wat ‘ongedacht’ wordt is, tot wat uitgewist wordt?

Prof. dr. R.D. Vázquez Melken, hoogleraar Post/Decolonial Theories and Literatures, with a focus on the Global South: On the Coloniality of Thought.

De oratie wordt gehouden in het Engels en is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam