Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Terwijl mensen in toenemende mate denken dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen succes, wordt succes en falen voor een groot gedeelte bepaald door willekeur--processen die buiten onze eigen invloed liggen. Een interessant inzicht, stelt hoogleraar Thijs Bol in zijn oratie, 'want als mensen maar beperkte invloed hebben op hun eigen succes en falen, in hoeverre kunnen we de groeiende ongelijkheid dan verantwoorden?'
Kerngegevens van evenement De werking van willekeur. Over de rol van toeval in ongelijkheid
Datum
30 mei 2024
Tijd
16:30

Hoe maakbaar is succes? Een belangrijk idee is dat succes ontstaat door talent, inzet en hard werken. Maar in deze oratie gaat Thijs Bol vooral in op de rol van willekeur—gebeurtenissen waar we zelf geen invloed op hebben. Terwijl mensen in toenemende mate geloven dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen succes en falen, laat Bol op basis van sociologisch onderzoek zien dat willekeur een veel grotere rol speelt dan we denken.

Hij schetst ook een onderzoeksagenda voor de toekomst: in hoeverre zijn geluk en pech gelijk verdeeld zijn in onze samenleving, en welke groepen kunnen langer wachten tot ze geluk hebben of beter compenseren voor pech? Tot slot bespreekt hij de implicaties van de werking van willekeur voor de maatschappij en wetenschap. Als mensen maar beperkte invloed hebben op hun eigen succes en falen, in hoeverre kunnen we de groeiende ongelijkheid dan verantwoorden?

Prof. dr. Thijs Bol, hoogleraar Sociologie: De werking van willekeur. Over de rol van toeval in ongelijkheid.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam