Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Zou het niet geweldig zijn als we robotjes hadden, heel klein, die we in de bloedbaan in konden brengen om daarmee van binnenuit ziektes zoals kanker en auto-immuniteit te genezen? Deze vraag stelt Derk Amsen in zijn oratie.
Kerngegevens van evenement De T cel: het medicijn dat leeft
Datum
12 januari 2024
Tijd
16:30

Zulke robots zouden aangedane weefsels herkennen en ter plekke zieke cellen opruimen of het immuunsysteem juist lokaal tot rust manen, vertelt Amsen. Technisch zou het erg moeilijk zijn om zulke robots te maken. Gelukkig heeft de natuur al een oplossing bedacht en een celtype ontworpen dat voor dit doel kan worden gebruikt: de T cel.

T cellen worden in toenemende mate ingezet als levend medicijn voor de genezing van kanker en ziektes veroorzaakt door te sterke immuniteit zoals autoimmuniteit of afstoting van getransplanteerde organen. Fundamenteel onderzoek heeft inmiddels kennis opgeleverd die ons in staat stelt om T cellen in het laboratorium uit te rusten met speciale eigenschappen, gebruik makend van synthetische, niet-in-de-natuur-voorkomende, eiwitten en genetische circuits. Daarmee creeer je in feite een soort robots, aldus Amsen. In zijn oratie bespreekt hij de toekomst en (financiële) uitdagingen van dit veld.

Derk Amsen, bijzonder hoogleraar Moleculaire T Cel immunologie: De T-cel: het medicijn dat leeft

Deze oratie is hier live te volgen.

 

 

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam