Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het is een voorrecht als medisch specialist in een Universitair Medisch Centrum te werken, vertelt Paul Fockens in zijn afscheidscollege. Tegelijk verplicht het ook tot continue nieuwsgierigheid en onderzoek, bij voorkeur ook buiten de gebaande paden. En dus is het volgens Fockens noodzakelijk je een carrière lang te blijven ontwikkelen, je te laten verbazen en nieuwe terreinen te onderzoeken. Alleen zo raak je nooit uitgekeken.
Kerngegevens van evenement Nog lang niet uitgekeken
Datum
20 december 2023
Tijd
16:30

Als academisch medisch specialist is het noodzakelijk een gebied te kiezen waarin je je verder wilt ontwikkelen. Dat kan zijn in zorg, onderzoek en/of onderwijs. Fockens' zorg- en onderzoeksgebied werd de endoscopie van het maagdarmstelsel. In ruim 30 jaar maakte de endoscopie een enorme ontwikkeling door en zijn vak veranderde steeds meer van observeren naar interveniëren. Anno 2023 kunnen steeds meer chirurgische operaties ook endoscopisch uitgevoerd worden met daarbij minder complicaties en zonder uitwendige littekens. Bovendien herstellen patiënten na endoscopische ingrepen doorgaans aanzienlijk sneller dan na chirurgie. Fockens merkt daarbij ook op dat er met patiëntgebonden, vergelijkend  wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de endoscopische methoden niet alleen beter maar ook goedkoper zijn.

Maar hoe zorg je er daarna voor dat zo’n omslag ook in de gehele beroepsgroep kan worden doorgevoerd? Want, hoe houd je iedereen aan boord en ook, hoe garandeer je de kwaliteit van die nieuwe ingrepen? Voor de hele geneeskunde geldt dat we steeds meer kunnen en dat om die vernieuwingen goed te implementeren, individueel verdergaande specialisatie noodzakelijk is. Tegelijk mag de basis van de geneeskunde niet uit het oog verloren worden, want veel van de patiënten hebben meerdere (grotere of kleinere) aandoeningen en het overzicht komt in gevaar als de patiënt voor elke aandoening door een aparte dokter moet worden gezien, zeker als dat binnen één specialisme is.

Prof. dr. P. Fockens, hoogleraar Maag-, darm- en leverziekten: Nog lang niet uitgekeken.

Dit afscheidscollege is hier live te volgen. 

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam