Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Problemen in de gezondheidszorg preciezer interpreteren kan helpen om die problemen het hoofd te bieden, betoogt Jeannette Pols in haar oratie. Het ondersteunt de klinische praktijk en de zelfzorg van patiënten.
Kerngegevens van evenement Inzoomen, scherpstellen. Naar een antropologie van alledaagse ethiek in de gezondheidszorg
Datum
29 juni 2023
Tijd
16:30
Jeannette Pols (foto: Kirsten van Santen)
Jeannette Pols (foto: Kirsten van Santen)

De gezondheidszorg staat voor grote problemen als vergrijzing, ontgroening, en de toename van chronische ziekten. Een antropologie van alledaagse ethiek laat zien dat het kan helpen om die grote problemen specifieker te maken. Dit sluit aan bij de klinische kennis van artsen en verpleegkundigen, en bij de praktische kennis van patiënten. Zij stellen steeds de vraag wat in specifieke situaties en onder specifieke condities goed is om te doen. Deze vragen worden nog belangrijker als ziekten niet over gaan maar chronisch blijven. Hoe ziet een goed leven met een ziekte eruit, en wat is dan goede zorg? En wat betekent het dat we in het dagelijks leven zo vaak esthetische kwalificaties gebruiken om het over een goed leven te hebben (een mooie dood, een fijne collega, gepaste trots)?

Als hoogleraar op de leerstoel Anthropology of Everyday Ethics beoogt Pols de uitwisseling tussen sociaal-wetenschappelijk onderzoek en de medische praktijk te versterken door onderzoek naar specifieke situaties, om niet meer, maar gericht andere dingen te gaan doen.

Prof. dr. A.J. Pols, hoogleraar Anthropology of Everyday Ethics: Inzoomen, scherpstellen. Naar een antropologie van alledaagse ethiek in de gezondheidszorg

Deze oratie is hier live te volgen. 

Cross-over festival 'Unexpected Subjects'

De oratie is de opmaat naar het cross-over festival 'Unexpected Subjects' for filosofie, kunst en wetenschap, dat vanaf 18.45 uur plaatsvindt in de theaterzaal van de OBA Oosterdok. Het festival is een filosofisch, artistiek, sociaal-wetenschappelijk verhaal over cross-overs tussen kunst en sociale wetenschappen, op zoek naar ‘unexpected subjects’. In dit verhaal verschuift de relatie tussen onderzoeker en onderzochte, artiest en publiek. Het publiek heeft een actieve rol in het onderzoeken van de implicaties.