Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de oratie van Angela de Boer staat werken met een chronische ziekte centraal. De Boer gaat in op de wilskracht die dat kost en hoe werken met een chronische ziekte tegelijkertijd kan leiden tot een groter welbevinden, en betoogt dat chronisch zieke werkenden ondersteuning nodig hebben om te blijven werken.
Kerngegevens van evenement Werken met een chronische ziekte: wilskracht en welbevinden
Datum
23 juni 2023
Tijd
16:30

Het aantal werkende mensen met een chronische ziekte stijgt door de vergrijzing van de beroepsbevolking en stijging van de pensioenleeftijd. Het is voor mensen met een chronische ziekte vaak lastig om te (blijven) werken en zij hebben een grote kans om hun werk te verliezen. Er is wilskracht voor nodig om te werken vanwege allerlei problemen die een chronische ziekte met zich mee kan brengen, zoals vermoeidheid of cognitieve problemen. Als het lukt om te (blijven) werken, leidt het wel tot een groter welbevinden. De Boer stelt dat mensen met een chronische ziekte ondersteuning nodig hebben – in de vorm van effectief gebleken programma’s – om te (blijven) werken. Ook betrokkenen zoals behandelend artsen, huisartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen, werkgevers en collega’s hebben baat bij programma’s die hun helpen chronisch zieke werkenden te ondersteunen. In toekomstig onderzoek zullen deze programma’s verder worden ontwikkeld en getest, aldus De Boer. 

Prof. dr. A.G.E.M. de Boer, hoogleraar Arbeid en gezondheid, in het bijzonder van werkenden met een chronische ziekte: Werken met een chronische ziekte: wilskracht en welbevinden.

Deze oratie is hier live te volgen.