Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Raquel Fernández schetst in het eerste deel van deze dubbeloratie hoe de taal- en cognitiewetenschappen kunnen worden gebruikt voor kunstmatige-intelligentiesystemen en wat deze ons kunnen leren over onze taalvaardigheid. Daarna gaat Floris Roelofsen in het tweede deel in op de maatschappelijke meerwaarde die de taalwetenschappen kunnen bieden en hoe vanuit een mensgericht perspectief wordt gewerkt aan nieuwe methoden en toepassingen.
Kerngegevens van evenement De mogelijkheden van de (computationele) taalwetenschappen
Datum
13 juni 2023
Tijd
16:30
Raquel Fernández (foto: Kirsten van Santen)
Raquel Fernández (foto: Kirsten van Santen)

Language Use in Humans and Machines

Ons vermogen om taal te begrijpen en te produceren is een van de meest indrukwekkende vaardigheden van de mens. Wij gebruiken taal onder meer om informatie uit te wisselen, over de wereld te praten, onze handelingen te coördineren en relaties op te bouwen. Computationele taalwetenschap maakt gebruik van machine learning-methoden om menselijke taal te bestuderen en meer mensachtige computersystemen te bouwen. Fernández gaat in op de vraag hoe theorieën uit de taal- en cognitiewetenschappen kunnen worden gebruikt voor kunstmatige-intelligentiesystemen. Vervolgens bespreekt ze wat we kunnen we van de mogelijkheden en zwaktes van dergelijke systemen leren over onze eigen taalvaardigheid.

Prof. dr. R. Fernández, hoogleraar Computational Linguistics and Dialogue Systems: Language Use in Humans and Machines.

De oratie is hier te bekijken.

Floris Roelofsen (foto: Kirsten van Santen)
Floris Roelofsen (foto: Kirsten van Santen)

Language Sciences for Social Good

De taalwetenschappen hebben de afgelopen twintig jaar een enorme vlucht genomen, wat heeft geleid tot praktische toepassingen met een enorme impact. Machinevertalingen, spraakherkenning en chatbots hebben het dagelijks leven van mensen ingrijpend veranderd. De meeste toepassingen die tot nu toe zijn ontwikkeld, werden gedreven door economisch winstbejag, maar de taalwetenschappen hebben ook een enorm potentieel om maatschappelijke winst op te leveren. Dat potentieel blijft echter nog grotendeels onbenut, betoogt Roelofsen. Binnen het Institute for Logic, Language and Computation werken hij en zijn collega’s aan nieuwe methoden en toepassingen vanuit een mensgericht perspectief: methoden die transparantie toevoegen en zich niet beperken tot gangbare talen, en naar toepassingen voor een meer inclusieve en veiligere samenleving.

Prof. dr. F. Roelofsen, hoogleraar Formal Semantics with a special emphasis on societal impact: Language Sciences for Social Good.

De oratie is hier te bekijken.

De dubbeloratie is in het Engels. Het deel van Fernández begint om 16.30 uur; dat van Roelofsen om 17.00 uur.