Lijkt het jou leuk om jonge mensen iets nieuws te leren? Ben jij goed in het uitleggen van jouw vak en weet jij mensen te inspireren? Misschien is leraar worden in jouw bètavak dan iets voor jou! Ontdek bij de UvA hoe je jouw lesbevoegdheid kunt behalen en impact kunt maken.
Bèta-Lerarenbeurs

Wil jij de masteropleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs gaan volgen, of de major Teaching? Dan maak jij kans op de Bèta-Lerarenbeurs! Deze beurs van €8.000 wordt toegekend aan tien gemotiveerde studenten die opvallen in hun talent voor kennisoverdracht en een uitzonderlijke onderwijsprestatie. Meer weten? 

Kies de opleiding die bij jou past

Je kunt de lerarenopleiding tijdens of na je bachelor of master volgen. Middels verschillende routes kun je een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid halen. Zodra je bevoegd bent, bepaal je zelf wanneer je voor de klas gaat staan: direct na je studie of met enkele jaren werkervaring uit een andere sector op zak.
Wat is het verschil tussen een eerstegraads en beperkte tweedegraads lesbevoegdheid?

Met een beperkte tweedegraadsbevoegdheid mag je in jouw vakgebied lesgeven in de onderbouw van havo en vwo (klas 1-3) en het vmbo. Met een eerstegraads lesbevoegdheid mag je daarnaast ook lesgeven in de bovenbouw van de havo en het vwo, het beroepsonderwijs, praktijkonderwijs en volwasseneneducatie.

Feiten en cijfers
Tip: behaal tijdens je studie alvast je lesbevoegdheid!

Het is slim om tijdens je studie je beperkte tweedegraads lesbevoegdheid te halen, waarmee je voor de klas mag staan. Hierdoor krijg je later 30 EC vrijstelling als je een eerstegraads bevoegdheid wilt halen. Hoe verder je in je carrière bent, hoe lastiger het namelijk wordt om dit naast een baan te doen. Bovendien zijn de vaardigheden die je opdoet niet alleen handig in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven. 

Ontdek de mogelijkheden als leraar in jouw bètavak
Wat verdient een leraar?

Het lerarensalaris varieert van 3.000 tot ruim 7.000 euro bruto per maand en is afhankelijk van de onderwijssector, je functie, takenpakket en werkervaring. De onderwijssalarissen hebben een inhaalslag gemaakt en zijn nu vergelijkbaar met de salarissen in andere sectoren. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarnaast ruimer dan die in de private sector.

Alvast weten hoe het is om voor de klas te staan?
Aan de slag als PAL

Ben jij op zoek naar een bijbaan waarin je écht het verschil kunt maken? Heb je passie voor het delen van je kennis en vind je het leuk om anderen te helpen?
Dan is de rol van Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL) wellicht jouw ideale bijbaan!

Als PAL werk je minimaal 4 uur per week en draag je bij aan een inspirerende leeromgeving voor leerlingen. Je verdient niet alleen goed, maar krijgt ook de kans om kennis te maken met het beroep docent op een middelbare school. Vooraf krijg je een introductiesessie aangeboden om goed voorbereid te starten.

Volg het vak Oriëntatie op Onderwijs

Neem een kijkje in de keuken van de leraar op een middelbare school. Lijkt het jou leuk om leerlingen te inspireren en enthousiasmeren voor je vak? Met het vak Oriëntatie op Onderwijs (6 EC) kun je ervaren hoe het is en of het bij jou past. Je maakt kennis met onderwijsvormen zoals die op de universitaire lerarenopleiding worden onderwezen en je loopt stage op een middelbare school.

Meer weten?

Kom langs bij een voorlichtingsbijeenkomst of neem een kijkje op de website. Wil je advies op maat? Stuur een mail met je vragen of plan een persoonlijk gesprek in.