We leven in een tijd vol grote maatschappelijke vraagstukken die onze studenten en medewerkers – direct of indirect - raken. Klimaat, oorlog en polarisatie zijn maar een paar voorbeelden met enorme impact. We willen dan ook ruimte geven aan zorgen en frustraties die horen bij dit soort ontwikkelingen.
Onder de duizenden studenten en medewerkers die bij ons studeren en werken zijn ook mensen die niet willen demonstreren, die zich onveilig of niet welkom voelen door uitingen van demonstranten of die een andere mening zijn toegedaan. Ook die verscheidenheid in standpunten hoort bij de universiteit.
De belangrijkste regels voor een vreedzame, veilige demonstratie zijn:
Voor en tijdens de zomer was er volop discussie over de huisregels van de UvA. Vooral de formulering over waar en wanneer je wel en niet mag demonstreren was niet duidelijk genoeg. Daarom is een update van die huisregels in de maak, waarin ook de reacties van studenten, medewerkers, de vakbond FNV en verschillende andere maatschappelijke organisaties worden meegewogen. De centrale ondernemingsraad en de centrale studentenraad van de UvA zijn de belangrijkste partners in dit traject en hebben voor dit onderwerp adviesrecht gekregen. Meer informatie volgt.
De inzet van de UvA is altijd dat demonstraties op de campus vreedzaam verloopt en dat iedereen zich veilig blijft voelen. We proberen dan ook in gesprek te blijven met onze demonstrerende studenten en medewerkers om daarvoor te zorgen. De hoop is dat demonstraties door samenwerking met studenten en medewerkers goed verlopen.
Verder:
Om te helpen een demonstratie veilig te laten verlopen, geven we meer informatie en handreikingen voor mensen die op dat moment op de campus aanwezig zijn.
Helaas hebben we ervaren dat demonstraties soms omslaan in intimidatie en vernielingen. Dat willen we niet op de campus. Als dat gebeurt, of als huisregels worden overtreden, vragen we demonstranten weg te gaan.
Bij verstoringen, dreiging, veiligheidsrisico's of signalen daarvan wordt de politie geïnformeerd. Dit is dan alleen nog een mededeling tussen twee organisaties. Bij informeren gebeurt er in principe niets. De politie komt soms langs om de situatie voor zichzelf te beoordelen.
Demonstranten die zich niet aan de regels houden, krijgen in de eerste plaats een waarschuwing van een vertegenwoordiger van de UvA en zo nodig ook van de politie. Een vertegenwoordiger van de UvA vraagt demonstranten dan weg te gaan.
De hulp van de politie wordt ingeschakeld als onze eigen beveiliging niet toereikend is, of als er dingen gebeuren waarvoor onze beveiliging niet bevoegd is. Bij strafbare feiten doet de UvA aangifte. Bijvoorbeeld bij vernieling of inbraak. De UvA doet ook aangifte als de veiligheid van mensen in het geding is. Bijvoorbeeld als er gebieden of nooduitgangen geblokkeerd zijn. Aangifte gebeurt ook als er mensen na sluitingstijd de UvA-panden niet willen verlaten.
Het is niet aan de UvA om te bepalen of en hoe de politie optreedt. Het Openbaar Ministerie of de burgemeester beslist uiteindelijk over of en hoe de politie moet handelen. De politie waarschuwt de demonstranten en draagt ze op, uit naam van de burgemeester, om weg te gaan. Doen ze dat niet dan kan de burgemeester de demonstratie verbieden. In het uiterste geval mag de politie geweld gebruiken; dit is aan strenge voorwaarden verbonden en wordt altijd achteraf getoetst.
Lees meer over de inzet van politie bij demonstraties op de website van de politie.
Mensen die aanwezig waren bij demonstraties die omsloegen in vernielingen hebben eerder aanzienlijke schade aangericht aan de campus. Het schadebedrag van de protesten op 7 en 8 mei bij de Oudemanhuispoort en het Binnengasthuisterrein wordt op dit moment bijvoorbeeld geschat op anderhalf miljoen euro. De schade door de latere vernielingen op de Roetserseilandscampus en andere protestacties komt daar nog bovenop. Schade die is ontstaan aan gemeente-eigendommen, en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen.
Waar mogelijk probeert de UvA de schade op de veroorzakers te verhalen. Dat is helaas niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat niet altijd duidelijk is wie de vernieling heeft aangericht. In dat geval is de UvA voor een deel van de schade verzekerd.