Wat is waarheid? Hoe wordt ons beeld van wetenschap beïnvloed? En wat is de rol van metaforen in de wetenschap? In deze collegereeks wordt het verhaal van de ontwikkeling van de wetenschap verteld, waarbij zes verschillende wetenschapsstijlen de revue passeren.
Door de wetenschap te bekijken vanuit een specifieke tijd en plaats wordt de technologische, economische en sociale invloed van die specifieke tijd duidelijk. Wie steunen de wetenschap met geld en middelen, waar dient wetenschap voor en door wie wordt deze bedreven? Een tijdreis door de wetenschap die je voert langs Aristoteles, Galileo, Descartes, Newton, Darwin tot aan hedendaagse wetenschappers.
Voor Aristoteles en zijn navolgers was wetenschap in de eerste plaats "zekere" kennis. Vanaf 1600 verdween het ideaal van zekerheid niet, maar werd het wel steeds minder belangrijk. Het experiment wordt erkend als een belangrijke manier van waarheidsvinding en metaforen krijgen een plaats in het wetenschappelijk redeneren.
Galileo, Descartes en Newton hadden hun grote ontdekkingen in de 17e eeuw niet kunnen doen als zij de stijl van wetenschap bedrijven niet ook hadden vernieuwd. Hun werk leidde ertoe dat men de vraag 'wat is waarheid?' anders ging stellen. Datzelfde geldt ook voor latere vernieuwers zoals Linnaeus (taxonomie), Darwin (evolutie) en Galton (statistiek).
Techniek is een verhaal apart: heel lang hebben techniek en technologie zich los van de wetenschap ontwikkeld, maar vanaf de 20e eeuw is dat in steeds mindere mate het geval. We willen ook de ontwikkeling van de wetenschap niet los zien van door wie en de plaatsen waar (zoals universiteiten) wetenschap bedreven wordt. Ook hiervan wordt de geschiedenis verteld tot aan de huidige situatie van de universiteit.
Mr. C.L. (Chunglin) Kwa
Aan het einde van het vak hebben de studenten:
Hoorcollege
Het IIS streeft ernaar actuele maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen te weerspiegelen in het onderwijsaanbod en poogt de volgende Sustainable Development Goals (SDGs) in deze cursus te integreren. Bezoek de website van de SDGs voor meer informatie over deze doelen.