Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Doe je een bachelor Psychologie aan een Nederlandse universiteit en wil je overstappen naar onze bachelor Psychologie aan de UvA? Dat kan, mits je voor 1 september minimaal je eerste jaar hebt afgerond (= alle 60 ec van je eerste jaar hebt gehaald). In dat geval kun je een verzoek tot overplaatsing indienen. Onze Examencommissie (EC) bepaalt dan voor welke vakken van onze bacheloropleiding je vrijstelling krijgt op basis van de vakken die je al hebt gehaald in je huidige opleiding.

Langere studieduur, wennen en moeilijke inhoudelijke aansluiting

De curricula van psychologieopleidingen in Nederland verschillen van elkaar. De ervaring leert dat je niet voor al onze eerstejaarsvakken vrijstelling krijgt. Omdat je in onze bacheloropleiding niet met alle tweedejaarsvakken kunt beginnen als het eerste jaar niet volledig is afgerond, zal een overstap altijd leiden tot een langere studieduur. Onze ervaring is dat studenten die na hun eerste jaar elders naar ons overstappen, nog eens drie jaar nodig hebben om de bachelor bij ons af te ronden. De overstap kost ze dus een heel jaar. (De enige uitzondering zijn studenten die van de Leidse bacheloropleiding Psychologie komen. Voor hen is het meestal mogelijk om na het eerste jaar over te stappen met "slechts" één semester vertraging.)

Helaas is studieduurverlenging niet het enige nadeel van overstappen: ook op andere gebieden zal het ingewikkeld worden. Natuurlijk proberen we je zo goed mogelijk te informeren, maar in de praktijk zul je toch merken dat je moet wennen aan een nieuwe universiteit: nieuwe docenten, nieuwe medestudenten, nieuwe campus, nieuwe computersystemen, nieuwe regels. Waar wij onze nieuwe eerstejaars rustig laten kennismaken met de studie en het studentenleven aan de UvA, zul jij een minder zachte overgang meemaken: je volgt vakken met studenten die al gewend zijn. Daarnaast sluiten de vakken in het tweede jaar (uiteraard) precies aan bij de vakken in ons eerste jaar. Als je een vrijstelling hebt gekregen van de examencommissie voor een bepaald vak, bijvoorbeeld Statistiek op eerstejaars niveau, dan heb je bij de start van ons tweedejaars vak Statistiek ongeveer dezelfde kennis en vaardigheden (anders zou je immers geen vrijstelling krijgen) als onze studenten. Maar je zult niet precies dezelfde voorkennis hebben: het kan zijn dat een bepaald onderwerp niet aan bod kwam in het vak dat jij behaald hebt, terwijl onze docent ervan uitgaat dat je dat wel hebt gehad. Geen groot drama, maar wel iets om rekening mee te houden.

Kortom: een overstap betekent studieverlenging, wennen aan allerlei nieuwe dingen en regelmatig wat gaten in je kennis en vaardigheden. Overstappen raden we daarom in het algemeen af. Toch kunnen er redenen zijn waarom je wel wilt overstappen. Soms praktisch: je wilt bijvoorbeeld dichter bij familie wonen. Soms inhoudelijk: je wilt een specialisatie doen die de UvA bachelor Psychologie wel aanbiedt en je huidige bachelor niet. Soms gaat het om het type onderwijs: je studeert nu aan een opleiding die werkt met probleemgestuurd leren en dat bevalt je niet.

Jouw reden maakt ons niet uit; je bent welkom, maar we willen je wel behoeden voor teleurstellingen over de beslissing van de Examencommissie over hoeveel vakken je vrijstelling krijgt (meestal minder dan studenten denken), de studieverlenging die nodig is om bij ons af te studeren (bijna altijd een vol jaar) en een te optimistische kijk op een overstap (bijna altijd ingewikkelder dan gedacht).

Praktisch

Tussen 17 juni en 1 juli 2024 kun je een overstapverzoek indienen voor het komende studiejaar. Vul daarvoor onderstaand formulier in. Hierbij worden gegevens opgevraagd die onze Examencommissie nodig heeft, waaronder een upload van je cijferlijst(en) met reeds behaalde vakken. Je ontvangt dan uiterlijk 15 juli de conclusie van onze Examencommissie via een van onze studieadviseurs. Mocht je dan daadwerkelijk besluiten om over te stappen, dan kun je bij diezelfde studieadviseur terecht voor hulp bij het plannen van je vakken, het inschrijven voor vakken, etc.