Dr. Emiel Martens (1980) is een mediadocent, -onderzoeker, -consultant en -producent. Hij studeerde cum laude af in zowel de Mediastudies en Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam, was gastonderzoeker bij het Caribische Instituut voor Media en Communicatie (CARIMAC) aan de University of the West Indies, Mona, en heeft een Ph.D in Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift, getiteld 'Welcome to Paradise Island: The Rise of Jamaica's Cine-Tourist Image, 1891-1951', was de eerste studie naar Jamaica's vroege filmgeschiedenis en de relaties met de vroege toerismegeschiedenis van het Caribische eiland.
Emiel werkt sinds 2004 als docent en onderzoeker aan de Afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij tegenwoordig Universitair Docent in Film en Visuele Cultuur is. In 2016 is hij tevens als Senior Onderzoeker aan de slag gegaan bij de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) voor het project 'Worlds of Imagination' (ERC Consolidator Grant), een vergelijkend onderzoek naar filmtoerisme in niet-westerse samenlevingen. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de gebieden postkoloniale (media)studies, popular geopolitiek, de representatie van migratie en diversiteit, creatieve industrie, filmtoerisme, humanitaire communicatie, en alternatieve media, met een bijzondere focus op de geschiedenis, theorie en praktijk van (Engelstalige) Caribische film en visuele cultuur.
Naast zijn functies bij de Universiteit van Amsterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam, is Emiel ook de oprichter en voorzitter van Caribbean Creativity, een non-profit organisatie die Caribische cinema in Nederland programmeert en promoot, co-directeur van het Expertisecentrum Humanitaire Communicatie, en een van de gasten van mediaproductiebedrijf Gasten in je Gezicht, waar hij onder andere fingeerde als produceent en story editor van awardwinnende impact films als Welcome to the Smiling Coast (2016) en Gifts from Babylon (2018). Daarnaast was Emiel van 2013-2019 bestuurslid van NALACS, de Nederland Vereniging van Latijns-Amerikaanse en Caribische Studies, en is hij momenteel co-redacteur van de filmsectie van ERLACS, de European Review of Latin American anmd Caribbean Studies