Cees Snoek geeft tijdens oratie preview
14 december 2018
De lichaamstaal van mensen is uitsluitend te begrijpen als je gebaren, houding, ogen en beweging van iemand visueel herkent. Dat geldt voor mens én computer. Geautomatiseerde visuele monitoring die kan identificeren wat mensen in videobeelden aan het doen zijn, bestond nog niet. Kepler werkt aan software voor de herkenning van lichaamstaal in bewegend beeld met een focus op toepassing in de ouderenzorg. Op die manier kan bijvoorbeeld gemonitord worden of iemand wel voldoende eet en drinkt of in een sociaal isolement aan het raken is. Ook kan de software onderscheid maken tussen iemand die op de grond ligt – en dus gevallen is – en iemand die op de bank ligt om uit te rusten. De software is bedoeld om zorgmedewerkers te ondersteunen bij hun surveillerende taak.
‘Video-intelligentie brengt computer vision, deep learning en artificial intelligence samen en ontwikkelt zich razendsnel. In de nabije toekomst wordt het hierdoor mogelijk om automatisch ieder videobeeld te interpreteren, veel beter en vooral veel sneller dan de mens dat kan’, aldus Snoek, die naast hoogleraar aan de UvA Chief Scientific Officer is bij Kepler.
‘Er zijn tal van toepassingen waar de nieuwe technologie impact op kan hebben, maar we focussen ons nu bewust op ouderen’, vertelt Harro Stokman, oprichter en CEO van Kepler. ‘Zeer noodzakelijk, aangezien mensen steeds ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen en we tegelijkertijd te maken hebben met oplopende personeelstekorten in de zorg.’
Kepler Vision Technology BV is op 2 januari 2018 opgericht. In het kader van valorisatie aan de UvA is UvA Ventures Holding een van de deelnemers in het bedrijf.
De nieuwe software van Kepler wordt in de tweede week van januari officieel gelanceerd op de Consumer Electronics Show, een grote technologiebeurs die elk jaar plaatsvindt in Las Vegas (VS).